Ze wordt geconfronteerd met oppositie vanuit haar eigen partij. Niet zo gek natuurlijk.
Theresa May heeft wel eens betere tijden gekend. Sterker nog, toen ze aantrad als premier van Groot-Brittannië werd de vergelijking met haar illustere vrouwelijke voorganger, Margaret Thatcher, al snel gemaakt. Zo May net zo doortastend zijn als Thatcher? Het had er even de schijn van. Hoewel May zelf tégen Brexit was zette ze zich er namelijk wel degelijk voor in om haar land zijn onafhankelijkheid terug te geven. Dat beweerde ze tenminste.
Daarnaast benoemde ze bekende, sterke eurocritici als Boris Johnson en David Davis als ministers in haar kabinet. Dat beloofde wat!
Helaas werd het al snel minder. May bleek uiteindelijk een buitengewoon zwakke onderhandelaar die uit angst voor de EU steeds weer pas op de plaats maakte in internationale gesprekken.
Als gevolg hiervan zit ze nu met de gebakken peren. Zowel Davis als Johnson steunen alternatieve Brexit-plannen van de denktank Institute for Economic Affairs. Uit een gelekte kopie van dat plan blijkt dat de denktank pleit voor een Canada-achtige deal waarbij technologie, 'trusted trader schemes' en een Brits-Iers handelsverdrag op goederen om te voorkomen dat er een 'harde grens' komt tussen Noord-Ierland en de Ierse republiek.
Davis' voormalige chief of staff, Stewart Jackson, waarschuwt May al dat ze "10 dagen heeft om haar premierschap te redden." Doet ze dat niet -- door het plan van de denktank te omarmen -- dan zal ze geconfronteerd worden met een coup in haar partij:
"We are giving the prime minister the opportunity to take the party with her and deliver what she promised the people in her Lancaster House speech and at the general election which was a comprehensive free trade deal. She needs to use her conference speech to show she can think imaginatively on Brexit, otherwise she will be facing a leadership challenge soon."
Door alle onrust overweegt May nu, aldus Britse media, om vervroegde verkiezingen uit te schrijven, te weten in november. Ze zou die verkiezingen willen gebruiken om steun te werven voor haar plannen, en om zowel de gewone oppositie (LibDems en Labour) als haar interne oppositie (bij de Tories zelf) te bestrijden. Oh ja, en een verkiezingsoverwinning zou haar onderhandelingspositie met de EU ook moeten verbeteren.
Helaas voor May is er wel één klein probleem. Zoals de NOS terecht bericht zouden de onderhandelingen over Brexit al in oktober afgerond moeten zijn. Dit betekent dus dat a) May niet hoe de Brexit-kalender eruit ziet of b) ze er alles aan gaat doen om de onderhandelingen te rekken.
Kortom, May heeft op grandioze wijze gefaald... en lijkt dat zelf óók te beseffen.