1. Home
  2. GroenLinks dreigt uit Europees Parlement te verdwijnen

GroenLinks dreigt uit Europees Parlement te verdwijnen

Geen categorie13 apr 2014, 14:00
De peilingen zijn ronduit zorgelijk voor de club van subsidiefeministen en windmolenaars. Op het partijbureau in Utrecht moeten alle bellen gaan rinkelen.
Omdat Maurice de Hond de stemverhoudingen voor het Europees Parlement niet meet in zetels, maar in procenten, is het u wellicht ontgaan: maar GroenLinks dreigt helemaal weg te vallen uit de Nederlandse delegatie in de Brusselse vergaderzaal.
Het zit namelijk zo: vanochtend publiceerde opperpeiler Maurice de Hond een bericht rond waaruit blijkt dat GroenLinks - mochten er nu verkiezingen worden gehouden - niet meer dan 4% van de stemmen zou gaan halen. Alhoewel 4% van de stemmen echt ruimschoots genoeg is om vertegenwoordigd te worden in de 150-koppige Tweede Kamer, geldt dit niet voor het Europese Parlement. Daar zul je minstens 3,85% van de stemmen moeten krijgen om tenminste één van de 26 stoeltjes die voor Nederland zijn gereserveerd, te mogen claimen. Deze minimale aantallen zijn in feite een verkapte kiesdrempel, en onze Kieswet is er ook spijkerhard over: dit minimum aan stemmen moet je echt halen, anders nul zetels. Die regel geldt ook als je maar een handjevol stemmen tekort komt, en ook als er restzetels te verdelen zijn. Onder de 3,85% scoren betekent gewoon plaatsmaken voor een ander.
En GroenLinks zit op dit kritieke percentage. En er misschien zelfs onder, want De Hond rondt zijn getallen af op hele procenten. Kortom: er is een reële kans dat aankomende maand de laatste maand is waarin GroenLinks-politici naar Brussel reizen. Zoiets zou een enorme afgang zijn voor de partij die afgelopen Gemeenteraadsverkiezingen nog stelde de weg naar boven gevonden te hebben. Het zou zeker de politieke kop van Bram van Ojik kunnen kosten, die ernstig in z'n hemd staat bij 0 zetels. Een nieuwe Dibi/Sap-achtige rel die GroenLinks opnieuw voor jaren de duisternis instuurt, valt dan ook niet meer uit te sluiten.
Kortom, voor de Al Gore-fanclub breken spannende tijden aan. Weet GroenLinks-lijsttrekker Bas van Eickhout de aankomende maand nog enig enthousiasme rond zijn partij op te wekken, of zal de politieke tak van GreenPeace hopeloos tenondergaan en de drie zetels die ze nu hebben zien wegdruppelen naar D66, de SP en de Partij voor de Dieren? De tijd zal het leren. Ik wacht in ieder geval in goedgemutste spanning af. Voor de klimaatkerk in Nederland zou het namelijk een gevoelige klap betekenen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten