Tijd om de Wikileaks-man onder de Amerikaanse rechter te brengen.
Julian Assange - de oprichter en woordvoerder van Wikileaks - zal binnenkort waarschijnlijk z'n schuilplaats in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen verlaten en op het vliegtuig stappen naar Australië. Aldaar wil de boef een plekje veroveren in de Australische senaat
met zijn eigen 'Wikileakspartij'. Dat biedt voordelen, want hierdoor zou hij een diplomatiek paspoort krijgen en heeft daarmee min of meer immuniteit voor strafvervolging in het buitenland.
Bovendien heeft Assange met het podium dat zijn eigen politieke partij hem zou verschaffen, altijd toegang naar de pers om weer wat ongepast en onnodig openbaar gemaakte documenten te verspreiden. Dat is natuurlijk heel leuk voor Assange, maar in dit geval ook voor de Verenigde Staten.
Assange zit nu vast op de Ecuadoriaanse ambassade, waar de Amerikanen hem niet kunnen komen halen in verband met heiligverklaarde diplomatieke omgangsnormen. Echter, mocht Assange richting zijn geboorteland Australië willen vertrekken, dan zal hij wel degelijk de ambassade moeten verlaten. Er gaan immers geen directe lijnvluchten vanaf de diplomatieke post naar down under. Hij zal dus door 'onbeschermd' gebied moeten op weg naar - waarschijnlijk - Heathrow Airport. Als de Britten mee willen werken, is dat ritje natuurlijk de uitgelezen kans om Assange in de kraag te vatten en uit te leveren aan Amerika. Aldaar mag deze engerd zich dan verantwoorden tegenover een rechtbank.
Dat zoiets uiteindelijk gaat gebeuren, lijkt mij onvermijdelijk en eigenlijk ook gewoon terecht. Waar bijvoorbeeld Edward Snowden alleen Amerikaanse burgers heeft ingelicht dat de overheid ze bespioneert, heeft Assange zeer gedetailleerde en specifieke doch diplomatiek-gevoelige informatie wereldkundig gemaakt. Met geen andere reden dan 'omdat het kan.'
Misstanden heeft de Wikileaks-voorman niet onthuld met 'cablegate' - althans niet van Amerikaanse makelij - maar des te meer tactische uitwisselingen van informatie tussen de centrale overheid en diplomatieke posten in het buitenland. Dankzij Assange is Morgan Tsangvirai uit Zimbabwe bijvoorbeeld opnieuw gemarteld, omdat dankzij de actie van de Australiër er gevoelige info over hem naar buiten kwam. Bovendien is het aanzien van de Verenigde Staten heftig geschaad door zijn solo-actie. Tenslotte is óók de Amerikaanse overheid een rechtspersoon, en is het ongevraagd meenemen van documenten gewoon diefstal.
Alle reden dus, om een mooi Brits-Amerikaans initiatief op poten te zetten om Assange in z'n nekvel te grijpen zodra hij ook maar één stap buiten z'n ambassade in Londen zet. Want laten we wel wezen: de man hoort in een Amerikaanse gevangeniscel, en niet in de Australische senaat.