Daarmee stevent het af op een heftige confrontatie met de Europese Unie.
Hoewel veel media eerder vandaag berichtten dat het een close call zou worden in Griekenland, blijkt dat achteraf allerminst het geval te zijn. Volgens De Telegraaf heeft het nee-kamp het referendum namelijk met gemak gewonnen.
Nadat meer dan 20% van de stemmen was geteld blijkt dat liefst 60% van de Grieken ´nee´heeft gestemd. De hele avond worden nog uitslagen verwacht, maar vriend en vijand gaan er inmiddels van uit dat het ´ja´-kamp verslagen is.
Natuurlijk zijn lang niet alle stemmen geteld, maar normaal gesproken is 20% een goede indicator van de uiteindelijke uitslag. De kans dat het 'ja-kamp' dit verschil nog goed maakt is te verwaarlozen. Dit wordt bevestigd door een update van de NOS: eenderde van de uitgebrachte stemmen is geteld, de verhouding is nog steeds 60% tegen net iets minder dan 40%.
Met deze stem verzetten de Grieken zich dus tegen de door Europa geëiste hervormingen. Zolang zij die niet doorvoeren, zeiden alle andere euro-lidstaten, zou er geen nieuw hulppakket komen.
De vraag is nu dus eerst en vooral of Nederland, Duitsland en andere kritische landen blufpoker speelden of het echt meenden. De Griekse premier Alexis Tsipras gaat duidelijk uit van het eerste. Hij houdt al maandenlang vol dat Europa uiteindelijk akkoord zal gaan met de Griekse voorstellen en dus geen vergaande hervormingen zal eisen.
Dit betekent dat Jeroen Dijsselbloem - onze minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep - de komende dagen flink aan de bak kan. Hij en de rest van Europa moeten water bij de wijn doen óf er komt een flinke confrontatie aan, waarbij Griekenland de euro uitgewerkt zal worden. Een andere keuze is er niet: of ze doen alles om de eurozone intact te houden, of ze rechten de rug en dwingen Griekenland om de drachme opnieuw in te voeren.
De regering had geadviseerd om 'nee' te stemmen. Maar hoe premier Tsipras de zege van het nee-kamp zal opvatten is nog niet duidelijk. De regering heeft van tevoren gezegd dat als de uitslag 'nee' is, er binnen 48 uur een akkoord met de schuldeisers zou kunnen zijn en de banken dinsdag weer open kunnen gaan.
Veel Nederlandse en Duitse experts gaan er daarentegen vanuit dat dit het begin van het einde is voor Griekenlands lidmaatschap van de Europese Unie.