1. Home
  2. Grieken rekenen nog altijd op financiële steun van EU

Grieken rekenen nog altijd op financiële steun van EU

Geen categorie28 jun 2015, 13:00
Griekenland is ervan overtuigd dat de EU het land niet failliet zal laten gaan.
Dat liet de Griekse staatssecretaris van Financiën eerder vandaag weten op de Griekse televisie.
Nadia Valavani en haar mede-kabinetsgenoten geloven dat het steunpakket er hoe dan ook komt, ook als er geen deal kan worden gesloten over de wederdiensten die de Grieken daar voor tegenover zetten. In dit geval betekent dat: behoorlijke bezuinigingen.
De Griekse banken dreigen ten onder te gaan aan de grote onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland. Grieken halen massaal geld van hun bankrekeningen en de banken kunnen die uitstroom alleen compenseren met noodsteun van hun centrale bank. Die steun kan alleen met instemming van de ECB worden verleend.
De kans bestaat dat de ECB zijn goedkeuring voor de steun intrekt als het huidige steunprogramma van de eurolanden voor Griekenland dinsdag verloopt.
Zoals wij gisteren al berichtten neemt de Griekse regering een behoorlijke risico. De Griekse delegatie die aanwezig was bij de vergadering van de Europese ministers van Financiën liep namelijk zelf weg van de onderhandelingstafel terwijl er volgens minister Dijsselbloem - die ook de voorzitter is van de Eurogroep - nog voldoende ruimte was om uiteindelijk een akkoord te sluiten.
In 'gewone-mensentaal' betekent dit feitelijk dat de Grieken een risicovol spelletje blufpoker spelen. Als ze deze (vooral psychologische) strijd winnen krijgen ze in vrijwel ieder opzicht hun zin: ze hoeven voorlopig dan niet te bezuinigen terwijl terwijl miljarden aan steun krijgen, waardoor het land nog een tijdje overeind kan blijven staan.
Daar staat tegenover dat de Grieken keihard onderuit gaan als ze hun zin niet krijgen. Op het moment dat de rest van de EU het land de rug toekeert is het namelijk werkelijk afgelopen met de Griekse economie. Banken zullen dan niet open kunnen en Griekenland zal de eurozone spoedig moeten verlaten. Op korte termijn zullen de gevolgen daarvan desastreus zijn.
Daar staat tegenover dat veel experts geloven dat de gevolgen van een Grexit op de lange termijn juist bijzonder positief zijn, zowel voor de rest van de EU als voor Griekenland zelf. Dat land kan de drachme dan namelijk opnieuw invoeren en de munt meteen devalueren. Het gevolg: het kan de concurrentiestrijd weer aan met andere landen uit de omgeving. Door de dure euro is dat niet mogelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten