ISIS heeft de afgelopen dagen zowel een gevoelige nederlaag als een belangrijke overwinning geboekt. De strijd in het Midden-Oosten tegen deze bandieten is uiterst complex.
Alhoewel president Assad monter is altijd, is het staatshoofd van Syrië in groot politiek gevaar: ISIS cirkelt rondom Damascus, wat niet alleen de hoofdstad van het land is, maar ook de traditionele machtsbasis. En de speelruimte van Assad daar wordt steeds kleiner:
Strijders van de extremistische organisatie namen in de Syrische hoofdstad Damascus het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk over. De IS-leden vielen aan vanuit de wijk Hajar Aswad, die zij al in handen hebben.
IS zou zijn gesteund door de rebellenbeweging Jabhat al-Nusra. Niet eerder drongen IS-strijders zo diep door in Damascus. Deze opmars kan wel eens een grote bedreiging vormen voor het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.
Vooral dat al-Nusra en ISIS de handen ineen slaan is slecht nieuws voor Assad. De beide jihadistische groeperingen waren sowieso z'n vrienden al niet, maar door ze tegen elkaar uit te spelen kon Assad de afgelopen jaren de rol van de lachende derde opeisen. Die tijd is nu voorbij: z'n vijanden hebben zich verenigd, waardoor hun gevaar ook is toegenomen. Langzaam maar zeker wordt de Syrische regering in het nauw gedreven.
Maar er is ook goed nieuws. In Irak is ISIS juist op z'n retour. De stad Tikrit - ooit een bolwerk van de jihadist-maniakken - is bevrijd:
Vorige week kregen de aanvallers steun van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Zij schakelden de mortieren van IS uit, waardoor het verzet werd gebroken. In de stad zouden nu alleen nog enkele scherpschutters actief zijn, op wie flink wordt gejaagd.
De overwinning op ISIS in Tikrit, zo'n 100 km ten noorden van Bagdad, is daarentegen weer een belangrijke mijlpaal voor het Irakese regeringsleger. Zowel de premier als de minister van defensie lieten zich in de stad zien, en verklaarden zo spoedig mogelijk te beginnen met de wederopbouw met deze door de ISIS-barbaren verwoeste stad. Bij de strijd zijn meer dan 700 inwoners omgekomen, maar ISIS is er godzijdank verdwenen. Het offensief wordt nu voortgezet in Mosul. Ooit nog prominent aanwezig in de ISIS-propaganda, maar duidelijk is dat de dagen van deze stad als bolwerk van de islamterroristen geteld zijn. Vrijheid komt eraan!
Al met al is er reden tot optimisme. Irak had hulp nodig van allerlei plaatselijke warlords, van Koerden, van Iran en van de Verenigde Staten. Maar uiteindelijk is de opmerkelijke coalitie er toch in geslaagd het ultieme kwaad te verslaan. ISIS trekt zich nu langzamerhand terug naar Syrië... de echte bevrijdingsstrijd aldaar zal nog moeten beginnen. Maar met deze omvangrijke coalitie kan de uiteindelijke desintegratie van ISIS niet meer dan een kwestie van tijd zijn.