Een Saoedische vrouw die even dacht een wandelingetje te kunnen maken zonder een halve tent over haar lichaam heeft dat met vele doodsbedreigingen moeten bekopen.
Oh, wat maken we ons allemaal toch druk als ISIS weer eens haar gruweldaden met de wereld deelt. En terecht: dit zijn de grootste barbaren die de wereld ooit gekend heeft. Maar ondertussen doen we, hypocriet als we zijn, wel zaken met een land dat met recht allang "Islamitische Staat" genoemd kan worden.
Precies, ik heb het over Saoedi-Arabië.
Het enige land ter wereld waar vrouwen niet mogen rijden en waar het voor vrouwen een uiterst slecht idee is om zonder hijab de straat op te gaan. Want ja, de mannen daar zouden toch maar geconfronteerd worden met zulk vrouwelijk schoon - vinden we het gek dat ze zich hier niet kunnen gedragen als dat opeens wel het geval is?
Ondanks dat alles vond Malek al-Shehri, een vrouw uit de Saoedische hoofdstad Riyad, het nodig om zonder haar tent over straat te gaan. Oliedom natuurlijk, want ze had zelf ook wel kunnen weten dat dat haar in het meest conservatieve land ter wereld niet in dank afgenomen zou worden. Als ik eerlijk ben, verbaast het me nog het meest dat ze niet al tijdens haar wandeling aangevallen of gearresteerd is door iemand: is dat misschien een reden om voorzichtig wat hoop te hebben dat het ooit goedkomt met dat land?
Nah. De reacties die Al-Shehri namelijk kreeg op een Twitterbericht met daarin een foto van haar tijdens de wandeling spreken namelijk boekdelen. "Vermoord haar en voer haar aan de honden", luidde één van de vele doodsbedreigingen die aan het adres gericht waren. Al snel zat haar inbox vol met dit soort berichten, zelfs nadat ze het oorspronkelijk bericht toch maar verwijderd had. Uiteindelijk heeft ze zelfs maar haar hele Twitteraccount verwijderd, maar er blijven berichten rondgaan die oproepen tot haar executie om de zogenaamd walgelijke ongehoorzaamheid die ze zou hebben uitgedragen.
Nee, erg slim heeft deze vrouw het allemaal niet aangepakt - andere reacties dan dit had ze ook eigenlijk niet kunnen verwachten. Maar is dat een reden om niet recht achter haar te gaan staan? Nee. Zij en alle vrouwen die in het Midden-Oosten nog zo walgelijk behandeld worden verdienen onze onvoorwaardelijke steun. Wat dat betreft is de overhypte overschakeling van fossiele brandstoffen naar duurzaam gedoe wel een blessing in disguise: het zal ervoor zorgen dat dit soort landen hun economie zien instorten, zodat ze eerder vatbaar zullen worden voor andere sancties. Pas als we dat soort sancties doorvoeren kunnen we vrouwen zoals Malek gaan helpen - die, om met de woorden van onze vorstin te spreken, toch wel een beetje dom was.