Gemeenteraadsverkiezingen bewijzen: de PVV kan Nederland niet veroveren zonder leden

Geen categorie22 mrt 2018, 9:00
Geert Wilders wilde in 60 gemeenten meedoen. Dat werden er 30. De resultaten vielen gisteren tegen.
Voor Geert Wilders en zijn PVV was het gisteren spannend. De partij wilde flink toeslaan in de gemeenten waar er meegedaan werd, en dan met name in Rotterdam. Nou, dat viel toch een beetje tegen. Twee zetels in pro-PVV Rotterdam is gewoon een wanprestatie. En ook in de rest van het land viel de partij tegen. Zelfs in Venlo ging het niet van harte, zoals Wilders vannacht ook toegaf.
Wilders zei ook te hopen dat de PVV lokaal niet wordt uitgesloten. Hoewel de linkse partijen daar ongetwijfeld een cordon sanitaire tot stand brengen zal dat minder effectief zijn dan in de Tweede Kamer. Veel lokale partijen zijn redelijk populistisch, en dus totaal niet anti-PVV. En laat die lokale partijen nou net de grote winnaars zijn van de verkiezingen.
De kans dat de PVV in sommige gemeenten mee mag doen is dus wel degelijk aanwezig. Dat is dan nog iets voor Wilders en co.
Maar toch. Toch steekt er iets voor die partij. Landelijk heeft de PVV een duidelijke, hardcore achterban die altijd goed is voor minimaal 15 zetels -- en vaak voor meer. Maar op gemeentelijk niveau blijft het toch een beetje hangen allemaal. Hoe kan dat?
Het voor de hand liggende antwoord is: omdat de PVV geen ledenpartij is. Juist op lokaal niveau is het van het grootste belang dat er partijclubs zijn. Dat er cursussen aangeboden worden. Dat PVV-leden bij elkaar komen voor debatavonden. De PVV heeft niets van dat alles. De enige PVV'ers die bij elkaar komen zijn mensen die op een lijst staan. Andere burgers worden er niet eens bij betrokken. Want 'lid' zijn kan niet.
Als één ding duidelijk is dan is het dat Wilders de PVV alleen groot kan maken op regionaal en lokaal niveau door er een ledenpartij van te maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten