Minister Opstelten staat weer eens in zijn hemd met zijn 'strengere regels' voor het afsteken van vuurwerk. Hoe kun je je als minister van Justitie en Veiligheid het snelst irrelevant maken? Heel simpel: door een wet aan te nemen/de regelgeving te veranderen waarna je er niet voor zorgt dat de nieuwe regels daadwerkelijk gehandhaafd worden.
Gemeenten zeggen dat ze de krappere afsteektijden vooral zien als een instrument om ernstige overlast aan te pakken. In de praktijk zal dat meestal betekenen dat iemand die ’s ochtends vuurwerk afsteekt geen boete krijgt. Agenten en bijzondere opsporingsambtenaren zullen voornamelijk ingrijpen bij incidenten of als er zwaar illegaal vuurwerk wordt afgestoken.
De reden? Opstelten heeft ze geen extra geld gegeven om mensen die voor 18:00 uur op oudjaarsavond daadwerkelijk te beboeten. Daarvoor moeten gemeenten namelijk meer agenten inzetten. Leuk, maar dat gaat niet met het huidige budget.
Je zou bijna zeggen: 'Gelukkig maar.' Er is namelijk niets erger dan dit soort
vuurwerkverbiedfetisjisme. De boven-ons-gestelden hebben blijkbaar een nieuwe manier gevonden om het volk klein te houden en het onmogelijk te maken om plezier te hebben. Leuk voor hen, maar wat minder leuk voor de gemiddelde Nederlander die het toch echt prettig vindt om af en toe een feestje te vieren. Of dat nou
Sinterklaas (ja Quinsy G., echt waar) is of Oud & Nieuw.
Wat dat betreft is er dus weinig op te merken aan het resultaat van de houding van de gemeentes: de wet wordt niet gehandhaafd, mensen zullen gewoon vuurwerk afsteken. Leuk, leve de lol. Helaas liggen de zaken politiek gezien anders: het niet handhaven van regels zorgt ervoor dat het respect voor de (rechts-)staat serieus wordt ondermijnd. In dit specifieke geval is misschien niet zo heel erg, maar uiteindelijk heeft dat tóch een negatieve impact op de maatschappij.
Er zit dan ook maar één ding op voor Opstelten: de nieuwe regels terugdraaien. Je kunt de wet alleen veranderen als je hem kunt handhaven. Kun je dat niet, dan moet je de boel maar lekker laten voor wat het is.