Belastinggeld dat bedoeld is voor arme kinderen verdwijnt nog weleens in de gaten van de begroting van gemeenten. Honderd miljoen heeft vorige minister Klijnsma gereserveerd, voor kinderen waarvoor in het gezin niet genoeg geld is om wat extra's te geven.
Om ervoor te zorgen dat het geld ook echt werd besteed aan arme kinderen, zijn er afspraken met de gemeente gemaakt dat het in natura wordt uitgegeven. Dus geen rare financiële constructies, maar tastbare objecten waar kinderen iets aan hebben. Gemeenten, die meer dan drievierde van de honderd miljoen hebben gekregen, hebben dat uitgegeven aan leerspullen of bijvoorbeeld smartphones. Waarom smartphones nodig zijn is mij een raadsel, ook is wordt het gezien als 'onmisbaar' in de huidige tijd.
Toen kwam dit:
Maar niet alle gemeenten geven het geld uit zoals het bedoeld was,. Na een ronde langs zo'n twintig gemeenten blijkt dat er al minstens vijf miljoen niet als extraatje bij de arme kinderen is terecht gekomen. Het geld is gebruikt om gaten in de begroting te dichten. Zo ging het Klijnsma-geld naar tekorten in de bijzondere bijstand, de minimuminkomens en de bewindvoering. Sommige gemeenten stortten het geld zelfs in de pot algemene middelen.
Ik vind het al schandalig dat uit voorzorg er afspraken moeten worden gemaakt zodat geld echt bij de kinderen terecht komt, maar dit slaat echt alles. Dit geld voor eigen doeleinden gebruiken en om gaten te dichten die door wanbestuur gecreëerd is? Dat is moreel onverantwoord en daar moeten hevige consequenties aan vastgebonden worden.
Naar mijn idee moet het anders gebeuren. Geen geld meer rondstrooien en geven, maar de belastingen verlagen, zodat de gezinnen ook echt meer te besteden hebben. Zo komt het geld niet bij immorele ambtenaren en bestuurders, maar blijft het waar het bij hoort: de gezinnen. Het rondpompen van geld heeft geen zin en leidt tot dit soort walgelijk beleid.