De voorzitter van de HBO-raad Guusje ter Horst vindt dat hogeschoolbestuurders vanaf dit jaar geen bonussen meer moeten ontvangen.
In plaats daarvan moet hun salaris afhankelijk worden van het aantal studenten op hun school.
Dat zegt Ter Horst vandaag in
De Volkskrant.De nieuwe regeling moet ervoor zorgen dat deze graaiers bestuurders niet meer verdienen dan de Balkenendenorm.
Ook heeft Ter Horst andere ideeën om de kwaliteit van HBO-opleidingen op te krikken:
Zo wil ze ernaar streven dat 70 procent van de studenten na 5 jaar zijn bachelordiploma heeft en dat 75 procent van de studenten tevreden is over zijn opleiding. 'Nu zijn hbo-studenten minder tevreden dan studenten op een universiteit. Dat moet veranderen.' Door op een website een lijst te publiceren waarop per hogeschool te zien is hoe ze ervoor staat, wil Ter Horst hbo-instellingen ertoe aanzetten ieder jaar beter te scoren.
Dit is wat mij betreft een puik idee. Transparantie zorgt bijna altijd voor een hogere kwaliteit.
Daarnaast moeten de examencommissies alleen nog maar bestaan uit leden die er geen belang bij hebben dat studenten snel afstuderen, om te voorkomen dat er onterecht diploma's worden uitgedeeld. Ter Horst: 'De directeur van een school kan niet meer in de examencommissie zitten, want hij wordt afgerekend op het aantal studenten dat slaagt.'
Alweer een logisch klinkend voorstel. Als een directeur in de commissie zit terwijl hij er baat bij heeft dat er zoveel mogelijk diploma's worden uitgedeeld kun je er vergif op innemen dat studenten die geen diploma verdienen er toch één krijgen. Dat is volstrekt logisch.
Toch vraag ik me af of Ter Horst ver genoeg gaat. Eigenlijk zouden we het hele onderwijssysteem op de schop moeten nemen. Als we de hele bende privatiseren zal het algemene niveau onmiddelijk stijgen. Studenten / scholieren zouden er wel bij varen als de overheid uit de weg stapt en de markt deze problemen zélf laat oplossen. Alleen dan kunnen bestuurders echt verantwoordelijk gehouden worden voor hun resultaten.
Oh, en als ze het dan ontzettend goed doen kan het zomaar zijn dat ze meer verdienen dan de balkenendenorm. Maar in dat geval is dat natuurlijk geen probleem: ze worden dan immers niet betaald door de belastingbetaler maar direct, door de ouders van studenten (en / of wellicht het bedrijfsleven dat scholen en universiteiten kan sponsoren).