Je hebt er waarschijnlijk nog nooit van gehoord, maar misschien gebruikt je kind het al maanden.
Heeft je kind een smartphone? Waarschijnlijk wel, want het lijkt wel alsof kinderen tegenwoordig al op de peuterspeelzaal met een iPhone rondlopen. De meeste kinderen kunnen uitstekend uit de voeten met de technologie, maar weten ze wel écht hoe ze ermee moeten omgaan?
Weet jouw kind wat de gevolgen zijn van het gebruik van sommige
apps? Het blijft belangrijk om heel goed in de gaten te houden wat je kind uitspookt op hun telefoon,
bewijst een onderzoek naar de populaire app "Kik". Misschien heb je nog nooit van deze app gehoord, maar hij is razend populair onder tieners – momenteel wordt het door 275 miljoen mensen wereldwijd gebruikt.
[caption id="attachment_135348" align="aligncenter" width="703"]
bron: Twitter[/caption]
Op het eerste gezicht lijkt Kik niet veel te verschillen van Whatsapp – je kunt er berichten mee sturen en ontvangen vanaf je telefoon, prima toch? Maar dit is het cruciale verschil:
Voor Kik is geen telefoonnummer nodig. Je kunt je aanmelden met een compleet anonieme gebruikersnaam, zonder enige persoonlijke informatie op te geven. Dit betekent ook dat je berichten kunt sturen (en ontvangen!) van wildvreemden.
De anonimiteit van Kik zorgt ervoor dat de app niet alleen populair is onder kinderen en tieners, maar ook onder pedofielen en andere figuren die het op jonge meisjes en jongens hebben voorzien. De politie in de Verenigde Staten sloeg twee maanden geleden alarm omdat Kik in steeds meer misbruikzaken een rol bleek te spelen. David Frattare, van de anti-misbruikafdeling van de Amerikaanse zedenpolitie,
legt uit:
"We vertellen ouders over Kik, en voor hen is het echt nieuws. En dan blijkt dat het al maandenlang op de telefoon van hun kind staat."
De Amerikaanse journaliste Amanda Ghessie wilde uitzoeken of Kik écht zo'n gevaar vormde als werd verteld, en maakte een profiel aan op de app. Binnen enkele minuten had ze 'm gedownload en een account aangemaakt, maar ze stelde haar leeftijd in op 16 jaar, en stelde een profielfoto in van haarzelf op 16-jarige leeftijd. Zodra ze online ging, zag ze dat het nog veel erger was dan ze had vermoed. Binnen een halfuur stond haar inbox vol met dit soort berichten van wildvreemde mannen:
Meerdere mannen stuurden zelfs (volkomen ongevraagd!) een foto van hun geslachtsdeel op – zomaar.
Meerdere mannen bleven foto's sturen, zelfs als Amanda benadrukte dat ze nog maar zestien was. Sterker nog, veel mannen leken daar juist éxtra opgewonden van te raken. In het geval van Amanda blijft het bij een experiment, maar het toont aan hoeveel enge figuren er rondzwerven op een app als Kik. De app heeft geen serieuze leeftijdstest en is volkomen anoniem. Zelfs zeer jonge kinderen kunnen hem dus eenvoudig installeren, en als ouder heb je er geen controle op.
In het geval van deze twee meisjes had dat fatale gevolgen: Nicole Lovell werd vermoord door een man die ze waarschijnlijk via Kik had leren kennen. Ook Sydney Sellers kwam om het leven door berichten op Kik: ze hing zichzelf per ongeluk op, nadat een wildvreemde man haar had aangemoedigd om "erotische" verstikking te proberen.
Kijk dus altijd op de telefoon van je kind. Het is misschien niet leuk voor hen, en ze zullen klagen over hun privacy. Maar als je deze app op hun telefoon ziet staan, moet je écht controleren of ze niet in contact zijn met gevaarlijke figuren. Als je hen dit artikel laat lezen, zullen ze het waarschijnlijk best begrijpen. Veiligheid voor alles.