Gebruik van cryptovaluta bij goede doelen opent mogelijkheden

Geen categorie25 mei 2018, 13:37

Steeds meer consumenten en bedrijven houden zich bezig met de cryptovaluta. Het kunnen versturen en ontvangen van digitaal geld zorgt voor veel extra mogelijkheden. Zeker op het gebied van internationale betalingen en lage transactiekosten wordt op deze manier winst geboekt. Ook de goede doelen en organisaties houden zich steeds meer bezig met de mogelijkheid om giften te accepteren met cryptovaluta. Dit zorgt voor een breder bereik en een lagere drempel voor mensen die geld willen doneren aan een goed doel.

Stichting Vluchteling

Stichting Vluchteling is het eerste Nederlandse goede doel dat Bitcoin accepteert als stortingsmogelijkheid. Dit is een interessante ontwikkeling. Er zijn immers veel mensen die rijk geworden zijn door op het juiste moment in Bitcoin te investeren. De kans is groot dat deze mensen een gedeelte van hun winsten in willen zetten voor een betere wereld. Onrealistisch is dit niet: in december 2017 richtte een anonieme Bitcoinmiljonair een investeringsfonds op voor goede doelen.

Hij stortte 5057 Bitcoin in het fonds, op dat moment € 68,5 miljoen waard. Ook met de huidige Bitcoinprijs is dit een flink bedrag dat verdeeld wordt over een aantal goede doelen. Het fonds kreeg de naam Pineapple Fund, met de simpele reden dat de oprichter erg houdt van ananas.

Mogelijkheden en valkuilen cryptovaluta bij goede doelen

Gosse Bosma, directeur van Goede Doelen Nederland, stelt dat steeds meer Nederlanders Bitcoin kunnen doneren aan een goed doel. Maar hij is tegelijkertijd ook voorzichtig met het oog op de mogelijkheden. Cryptovaluta zorgen ervoor dat het makkelijker wordt om toegang te krijgen tot donaties, ook in landen zoals Zuid-Afrika waar het lastig is om een bankrekening te openen. Bosma zegt echter direct dat de kans groot is dat de goede doelen de stortingen om zullen zetten naar valuta met een meer stabiele waarde. Zo hebben de goede doelen niet alleen meer zekerheid, zij weten ook exact wat de waarde is van een bepaald potje. Met de volatiele waardes van de cryptovaluta kan dit (nog) niet.

Het doneren met cryptovaluta heeft nog wel een drempel, waaraan gewerkt moet worden. De meeste goede doelen hebben namelijk de voorkeur voor maandelijkse stortingen. Dit gebeurt door automatische afschrijvingen en daar knelt de kous. Dit is namelijk niet mogelijk met Bitcoin. De donateur moet maandelijks goedkeuring verlenen om de betaling te doen en dat is geen aantrekkelijk idee voor donateurs en de goede doelen. Wanneer hier in de toekomst smart contracts voor opgebouwd kunnen worden, zou dit de drempel aanzienlijk verlagen.

Alleen Bitcoin?

Op dit moment wordt Bitcoin steeds meer geaccepteerd. Voys Telecom en Mollie hebben onlangs besloten om Bitcoin toe te voegen aan de betalingsmogelijkheden. Vooralsnog blijft het bij Bitcoin: de enorme hoeveelheid altcoins maakt het niet aanlokkelijk om hiermee aan de slag te gaan. Veel van deze munten moeten zich nog bewijzen. Ook het probleem van de wallet-ondersteuning maakt het lastiger om dit breder uit te bouwen. Dankzij de vele wereldwijde exchanges kunnen donateurs echter altijd aan Bitcoin komen om hiermee een storting te doen bij een goed doel.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten