GCHQ en NSA kijken mee bij Deutsche Telekom

Geen categorie14 sep 2014, 12:44

Privacy, wat is dat?

En ja hoor, daar gaan we weer: het zoveelste privacyschandaal waar de NSA bij betrokken is... en de Britse inlichtingendienst GCHQ ook meteen maar even:

De Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten NSA en GCHQ kunnen in het telefoonwerk van de Duitse providor Deutsche Telekom. De diensten hebben ook 'toegangspunten' in het netwerk van lokale provider Netcologne in Keulen.

Dat blijkt uit geheime, ongedateerde documenten die het Duitse tijdschrift Der Spiegel heeft ingezien. Met het programma Treasure Map kan de NSA zien welke data via glasvezelkabels wordt verstuurd. Ook kan de dienst het dataverkeer van routers en met internet verbonden apparaten als computers en smartphones in de gaten houden.

Ook zouden de diensten toegang hebben tot telecommunicatiebedrijven Stellar, CETel en IABG. Volgens IT-chef Ali Fares bevatten communicaties van Stellar "staatsgeheimen en gevoelige informatie." Blijkbaar slaagde GCHQ erin om klantgegevens en wachtwoorden van de servers bij Stellar te stelen.

Volgens diezelfde Fares zijn dit soort praktijken volgens de Duitse wet illegaal. Dat is natuurlijk niet zo vreemd: de bedoeling van staatsgeheimen is dat ze geheim blijven. Als andere landen dat soort documenten/communicatie zonder probleem konden en mochten inkijken hadden ze zelf wel login gegevens gekregen... of zou de informatie gewoon online worden gezet waar iedereen kon meelezen. Zoals Homer Simpson zou zeggen: Doh.

Veel belangrijker is dat dit eens temeer bewijst dat de Amerikanen en de Britten niet alleen gezamelijk dit soort cyberaanvallen uitvoeren, maar ook dat ze lak hebben aan het idee van 'bondgenoten.' Duitsland steunt die twee landen weliswaar niet altijd, maar je kunt moeilijk pretenderen dat onze oosterburen gezworen vijanden zijn van de Anglosaksische landen. Het tegendeel is zelfs waar: Duitsland, Amerika en Engeland zijn normaal gesproken bijzonder goede vrienden die op elkaar kunnen vertrouwen.

Blijkbaar denken Amerika en het Verenigd Koninkrijk daar net een beetje anders over. Misschien vinden ze dat ze behalve elkaar helemaal geen echte vrienden hebben. Dat zou kunnen. Het behoeft geen nadere uitleg dat dit bijzonder problematisch is. Het Westen staat tegenwoordig namelijk voor bijzonder grote uitdagingen. Rusland is weer imperialistisch bezig en moslimextremisten proberen hele landen in het Midden-Oosten over te nemen... waarbij ze in de tussentijd ook nog eens onrust stoken in het Westen zelf, met name in Europa. Het Westen kan het zich helemaal niet veroorloven om de strijd ook nog eens aan te gaan met zichzelf.

Europese landen - Duitsland, Nederland, België, Frankrijk, etc. - moeten eindelijk eens voor zichzelf opkomen en Amerika en Groot-Brittannië duidelijk maken dat dit niet kan... en dat het tijd voor actie is in Oost-Europa en het Midden-Oosten.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten