Gaza is weer begonnen met het treiteren van Israël en het uitlokken van een militaire campagne.
Sinds Israël in 2005 zich terugtrok uit de Gazastrook en de regio volledig zelfbestuur heeft, voltrekt het conflict tussen dit Palestijnse gebied en Israël zich in een aantal vaste fasen. Een cyclus. De gebeurtenissen van vandaag geven aan dat ook negen jaar later alles zich nog steeds volgens
een zichzelf herhalend patroon optreedt:
Vrijdagnacht had het Israëlische leger een projectiel opgemerkt, dat vanuit de Gazastrook werd afgevuurd naar het zuiden van Israël. Het is niet duidelijk of het om een raket of een mortiergranaat ging, zei een militaire woordvoerster. De Israëlische coördinatiedienst voor activiteiten in de territoria (COGAT) was niet bereikbaar voor uitleg.
Het is de tweede aanval vanuit de Gazastrook sinds de inwerkingtreding van een bestand tussen Israël en de Palestijnen eind augustus. In september werd een mortiergranaat op Israël afgevuurd. Israël en de Palestijnen waren het eind augustus na een oorlog van 50 dagen eens geworden over een bestand van onbeperkte duur.
Om met dat laatste te beginnen: zo is het altijd aan de start van iedere nieuwe cyclus. Er is een toestand van relatieve vrede tussen Hamas en Israël. Hamas heeft zo tijd om alle kapotgeschoten gebouwen, alle doden en al het vernietigde militaire materieel te spinnen als een 'overwinning', en tegelijkertijd zowel de oorlogskas opnieuw te vullen als een gloednieuw wapenarsenaal aan te leggen. Als dat eenmaal op rolletje loopt, kan fase twee aanvangen.
Fase twee bestaat uit het langzaam opvoeren van raketaanvallen op Israël. Niet meteen honderd, maar eerst rustig één of twee per week. Het mag niet als een al te grote provocatie worden opgevat door de rest van de wereld, maar het moet genoeg zijn om Israël wel zich te laten ergeren. Gedurende deze fase wordt het tempo en de hoeveelheid ammunitie geleidelijk opgevoerd.
Daarna is het weer tijd voor fase drie: Israël heeft dan eindelijk schoon genoeg gekregen van dat constante rakettengeknal van Hamas. Via luchtaanvallen en grondtroepen wordt gepoogd zoveel mogelijk Hamas-strijders op te ruimen en een zo groot mogelijk deel van de bommen, granaten en raketten te vernietigen. Hamas vecht terug, en voert via de media een verbeten strijd om het net te laten lijken of Israël alleen maar kinderen en onschuldige burgers overhoop knalt.
Na een periode worden de gevechten afgebroken, is Hamas verzwakt, en treedt Israël terug uit Gaza. Het hele feest kan dan weer van voren af aan beginnen.
Dit weekend zijn we dus fase twee ingegaan, met de eerste aanvallen op Israël sinds de Gaza-invasie van afgelopen zomer. Eens kijken hoeveel maanden het ditmaal duurt voordat Hamas diens wapenarsenaal weer helemaal op oorlogssterkte heeft en Israël de rakettenregen echt niet langer meer kan negeren.