Uranium is de grondstof waarop kerncentrales draaien. De mondiale energiemarkt kan niet zonder die centrales, juist klimaatalarmisten zouden dat moeten toejuichen, want kernenergie is de schoonste energiebron die er is.
In een
grondstoffenrapport van de beleggerswebsite Slimbeleggen.net verscheen gisteren een interessante analyse over de uraniummarkt. In mijn column van vandaag iets meer daarover.
Na de natuurramp in Fukushima verdween Japan even uit beeld. Dat betekende een val van tien procent van de vraag naar uranium, met alle prijsgevolgen van dien. Een ander gevolg van die dalende vraag was dat de mijnbouwers de productie hebben teruggeschroefd, sterker, vorige week sloot de grootste uraniummijn ter wereld, waarmee in één klap elf procent van de wereldwijde uranium productie van de markt verdween.
Maar er treedt een kentering op. Die ontwikkelingen waren voor Bloomberg de reden om een prijsforecast op te stellen, zie grafiek.
© slimbeleggen, via bloomberg
U ziet dat van alle grondstoffen uranium verreweg de beste papieren heeft volgens de financiële onderzoekers: een upside potential van tegen de tachtig procent, dat is niet mis. De redenen daarvoor zijn dat de prijs van uranium al geruime tijd onder druk staat. Niet alleen door 'Japan', maar ook doordat de VS de ontmanteling en verrijking van Russische kernreactoren gestaakt hebben en omdat vele -veel te dure- lange termijncontracten inmiddels aflopend zijn. Er is dus ruimte voor een opwaartse prijsspiraal en Bloomberg verwacht dat de vraag naar uranium weer zal aantrekken.
Ook de koersen van uraniummijnen zullen daarvan profiteren. De business van exploitatie en ontginning van uranium is vanuit beleggersperspecief niet onaantrekkelijk, omdat de rendementen daar tot wel twee tot vijf keer hoger kunnen uitpakken dan de stijging van de uraniumprijs op de grondstoffenbeurs.
Wat echter misschien nog wel belangrijker is, zijn de geopolitieke ontwikkelingen die zich momenteel voltrekken. Merkel heeft in een opwelling besloten al de Duitse kerncentrales 'dicht' te gooien. Dat betekent echter niet dat deze economisch niet rendabel meer zouden zijn. Nu de economissche oorlog tussen de EU en Rusland in alle hevigheid is losgebarsten -en de winter er weer aan komt- zou het weleens zo kunnen zijn dat Merkel wederom een draai maakt van 180 graden en toch maar kiest voor de relatief veilige, maar zeer schone en kosten-effectieve kernenergie. Maar ook in landen als China en Rusland zal het aantal kerncentrales d komende jaren flink toenemen om de stijgende energiebehoefte te dekken, zo is de verwachting. De toegenomen vraag naar uranium zal ongetwijfeld een positief effect hebben op de prijs.
Hoe dan ook, zolang er nog geen thorium centrales op grote schaal uitgenut worden blijft uranium dé grondstof voor kernenergie en daarmee een aantrekkelijke commodity om in te stappen.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.