Gaat het kabinet volgend jaar eindelijk bezuinigen?

Geen categorie10 jun 2013, 15:14
Alleen als de kabinet volgend jaar tot 8 miljard euro aan besparingen vindt, kan Nederland voldoen aan de Europese drieprocentsnorm. Wat wordt het? Meer lastenverzwaringen? Of gaan we eindelijk echt bezuinigen?
De Nederlandse Bank liet vandaag weten dat de economie dit jaar waarschijnlijk niet met 0,6 maar 0,8 procent krimpt. Volgend jaar wordt een groei van 0,5 procent verwacht. Dat is lager dan de 1 procent waar tot nog toe op werd gerekend. De tegenvallende groei komt vooral doordat de wereldhandel, waarvan Nederland zeer afhankelijk is, langzamer herstelt.
Het begrotingstekort komt daardoor dit jaar op 3,5 procent uit. Als het kabinet geen maatregelen treft, loopt het tekort in 2014 op tot 3,9 procent -- ver boven de 3 procent die Brussel voorschrijft.
Eind vorige maand maande Eurocommissaris Olli Rehn Nederland nog het tekort volgend jaar tot 2,8 procent terug te brengen. Dat om een veiligheidsmarge in te bouwen voor het geval de groei verder inzakt. Dit jaar hoeft Nederland van de Europese Commissie niet verder te bezuinigen om aan de begrotingsnorm te voldoen.
Het kabinet heeft vooralsnog vooral de lasten verzwaard om te voorkomen dat het tekort verder opliep. Zo werd de btw verhoogd, een crisisheffing geheven op inkomens boven de 150.000 euro, werden de inkomensbelastingschijven en lonen van ambtenaren in de zorg bevroren en moesten de gemeenten en provincies het met 200 miljoen minder doen.
Alle maatregelen zetten het bestedingsvermogen van burgers en bedrijven onder druk. Zij moeten meer afdragen aan de overheid en kunnen dus minder uitgeven en investeren. Gevolg: een lagere groei.
Als het kabinet deze lijn doorzet, raakt Nederland in een spiraal van steeds hogere lasten, steeds lagere groei en wederom hogere lasten om het begrotingstekort te dichten. Dat schiet natuurlijk niet op. Wat het kabinet moet doen is bezuinigen. Een kleinere overheid geeft meer ruimte aan burgers en het bedrijfsleven om op eigen kracht uit de crisis te komen. Dan kunnen de lasten binnen een paar jaar weer omlaag, wat leidt tot hogere bestedingen en investeringen en dus groei. Kiezen Rutte en Samsom daar eindelijk voor? Of blijven we doormodderen met een kabinet dat geen duidelijke keuzes durft en maken en het economische herstel langzaam maar zeker de nek omdraait?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten