Wie de bal kaatst kan hem terug verwachten... Forum voor Democratie heeft namelijk het meldpunt 'linkse indoctrinatie in het onderwijs' geopend om daarmee voorbeelden te verzamelen van propaganda verweven in het Nederlandse onderwijssysteem. De minister van Onderwijs vindt het maar niets, maar scholieren en studenten melden er gretig op los!
Links was natuurlijk woest bij het vernemen dat het meldpunt is geopend en spreekt van 'intimidatie van docenten', maar volgens de partij is daar geen sprake van en worden docenten niet persoonlijk aangesproken, het gaat om de ideeën. Één docent vond het te gortig en heeft zichzelf 'aangegeven' bij het meldpunt van FVD:
Ik sta voor goed onderwijs. Ik laat me niet intimideren of bang maken. Geen student hoeft mij ooit te verlinken bij welk meldpunt dan ook of die druk te voelen. pic.twitter.com/a9o7Wyyeyz
— Tommy Derksen (@tommy_derksen) 23 maart 2019
In politiek Den Haag zijn de meningen verdeeld over de plotselinge opening van het meldpunt, al zagen velen het aankomen gezien de kritiek die de partijheeft op het onderwijs. Minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven (D66), vind het in ieder geval he-le-maal niets:
"Deze oproep stuit mij zeer tegen de borst. Ik werp dit verre van mij. Dit is ook niet goed voor de veiligheid van docenten."
Ook andere partijen vinden het een slechte actie, maar de PVV is vóór, zo stelt Harm Beertema:
"Ik vind het een heel goed idee, het is namelijk mijn eigen idee"
En ook een docent van de Universiteit Leiden, Nadia Bouras roerde zich op Twitter in de discussie:
Dit meldpunt van FvD is onacceptabel en een regelrechte aanval op leraren en docenten. Wie staat voor vrije wetenschap en goed onderwijs mag dit niet negeren. https://t.co/WeMLN38Qrd — Nadia Bouras (@NadiaBouras) 27 maart 2019
Nu weet ik als laatstejaars student en oud-Universiteitsraadslid hoe het onderwijs in elkaar steekt. En het is inderdaad een feit dat de schoolboeken soms bijzondere meningen verkondigen. Maar aan de andere kant heeft Bouras ook wel een punt.
Het kan niet zo zijn dat docenten ineens verantwoordelijk worden gehouden voor 'linkse indoctrinatie' terwijl de keuze voor schoolboeken niet door hen wordt gemaakt. FVD moet oppassen met de volgende stap die zij zetten in deze discussie. Docenten moeten gevrijwaard blijven van directe interventies vanuit de politiek.
Het onderwijs mag worden verbeterd, maar dan wel de inhoud daarvan. Individuele docenten bekritiseren, tenzij deze zelf het vuur openen, is ongewenst. Docenten staan immers onder de hoede van de onderwijsinstellingen en niet onder de hoede van politiek Den Haag. Vaktechnisch gezien dan.