Het zou voor Nederland een mooie stap vooruit betekenen als GroenLinks en PvdA fuseren, zoals hun Amsterdamse fracties nu bepleiten.
Voor zowel PvdA als GroenLinks in Amsterdam is het wonden likken. De één waande zich onaantastbaar, maar is dus toch uit het stadsbestuur getrapt, en de ander kon niet onderhandelen en is evenals de PvdA vakkundig buiten de beslissende fases van de collegevorming gehouden. Voor beide zit er niets anders op dan de aankomende vier jaar 'herbronnen' in de oppositie.
Zulke herbronningsoperaties kunnen heel nuttig zijn, zo blijkt. Want het eerste goede plan is reeds geboren:
De Amsterdamse PvdA speelt met de gedachte om samen te gaan met GroenLinks. Dat blijkt uit een interview met Marjolein Moorman, de nieuwe partijleider van de PvdA, met Het Parool.
Vorige week deed voormalig wethouder Andrée van Es van GroenLinks in haar afscheidsspeech het voorstel om PvdA en GroenLinks te laten samengaan. Zij ziet voor de twee linkse partijen een gezamenlijke politieke toekomst.
Elke partij die de schouders wil zetten onder de toenemende fragmentarisering van de Nederlandse politiek krijgt een pluim van mij, ook als ze socialistisch en eurofiel zijn (zij het in dit geval met tegenzin), maar dat is niet eens de belangrijkste reden dat ik dit toejuich.
Ik ben namelijk al een aantal jaar een fel voorstander van het vormen van politieke blokken. Dit zou een politiek systeem zijn waarin twee vantevoren uitonderhandelde coalities de strijd aanbinden in verkiezingen. De kiezer weet dus altijd vantevoren wat hij krijgt; wint het linkse blok, dan gaat de regering de komende vier jaar over links. En wint rechts, dan kan rechts Nederland vier jaar z'n vingers aflikken (om maar eens even iemand te citeren). Het is een systeem dat leidt tot overzichtelijke, ideologisch verwante en voorspelbare coalities.
Maar bovenal voorkomt het een helse vlees-noch-vis-coalitie zoals we die nu hebben met VVD en PvdA, met Rutte en Samsom. Dit is een regering waarmee helemaal niemand in Nederland gelukkig is. Linkse mensen vinden het te rechts, rechtse mensen vinden het te links. Zo'n unaniem afgekeurd kabinet is slecht voor het maatschappelijke en politieke vertrouwen in Nederland.
Juist daarom dus juich ik de fusie-ideetjes van GroenLinks en PvdA toe. Het is een stapje richting de blokvorming in de Nederlandse politiek, en het zou goed zijn als dit doorgang vindt. Je zal nooit een regering kunnen vormen waarmee iedereen gelukkig is, maar wel eentje waarmee tenminste de helft zich verbonden voelt. Een beetje wat je had bij rechts Nederland tijdens Rutte I, voordat de betrokken partijleiders elkaar het Catshuis uitvochten.
Om dit hele plan te laten slagen is de voorwaarde natuurlijk wel dat rechts Nederland ook een duit in het zakje doet. Anders leidt dit plan slechts tot een grotere PvdA, en daar zitten we natuurlijk niet op te wachten.