In een paginagroot interview met De Telegraaf is de voormalige VVD-leider kritisch op de uitdijende Europese overheid en realistisch over wat we van Griekenland kunnen verwachten.
"We zitten er maar mooi mee, met die Griekse ellende. Nu al voorspel ik dat het niets wordt met al die fraaie plannen voor privatisering. De Griekse staat is zwak, een groot deel van de bevolking lui", aldus Frits Bolkestein die stevig van leer trekt in gesprek met De Telegraaf. Opmerkelijk, want zijn partij, de VVD, stemde vorige week nog in met de steun aan de Grieken, die overigens opnieuw groter blijkt te zijn dan door het kabinet beweerd. Bolkestein heeft echter weinig vertrouwen in de Grieken, een geluid dat weinig (overtuigend) te horen is vanuit de huidige Tweede Kamerfractie van de VVD.
Bolkestein, voormalig Europees Commissaris voor Interne Markt, Douane Unie en Belastingen, is voorstander van een Europese overheid, maar kritisch over de wijze waarop deze zich ontwikkeld heeft. Begrijpelijk, veel van waar de EU zich tegenwoordig mee bezighoudt heeft weinig tot niets meer van doen met het bevorderen van een interne Europese markt met vrijhandel. De VVD'er is met name kritisch op pleidooien voor het vergroten van de Europese begroting en het invoeren van een Europese belasting.
Dat laatste wordt vaak geopperd, maar ligt niet erg voor de hand; nationale overheden zijn bereid om veel bevoegdheden over te dragen aan Europa, maar de soevereiniteit om de eigen burgers te belasten wordt dan juist wel diep weer gekoesterd. Toch is het goed dat de VVD zich ertegen verzet; een nieuwe belasting (op CO2 bijvoorbeeld?) is een gevaarlijke optie, een optie die bovendien -- saillaint genoeg -- ook door veel (fop-)liberalen in de EU wordt gesteund.
Voor het overige hekelt Bolkestein het dat sommigen een verband leggen tussen de Noorse terrorist Breivik en Wilders, hij herhaalt nog eens dat hij verwacht dat 'herkenbare Joden' in Nederland geen toekomst hebben, toont zich sceptisch over de 'Arabische lente' en laakt de Westerse slapheid, waar het christendom debet aan zou zijn. Het zijn standpunten die weinig controversieel lijken, omdat Bolkestein ze eerder reeds heeft verkondigd, maar tegelijkertijd is er geen tweede intellectueel -- laat staan politicus -- die zijn vingers eraan wil branden.