De Fransen staan er niet bepaald om bekend dat ze hard werken. De 35-urige werkweek is heilig. De socialistische regering noch de machtige vakbonden, die om de haverklap het land platleggen, willen ervan vanaf.
De gemiddelde Fransman is echter best bereid de handen uit de mouwen te steken.
Uit een Ifop-peiling blijkt dat maar liefst 71 procent van de Fransen
op zondag wil werken, zolang ze meer worden betaald. Veel Franse ondernemers en werknemers met een kantoorbaan geven ook aan dat zij in de praktijk al meer dan 35 uur per week werkzaam zijn.
De regering van president François Hollande kondigde eerder dit jaar enkele arbeidsmarkthervormingen aan die het aantrekkelijker zouden moeten maken om Fransen in dienst te nemen. De strenge regels die gelden voor arbeidsuren en loonmatigingen en de uitputtende procedures die voorheen met een ontslag waren gemoeid zijn iets versoepeld.
Met nadruk op 'iets'.
Bedrijven mogen werknemers nog altijd niet ontslaan om concurrerender te worden. Zij mogen personeel alleen laten gaan om hun concurrentiekracht te behouden.
Werknemers kunnen tot twee jaar na hun ontslag de beslissing aanvechten. Voorheen was dat vijf jaar. Een op de vier Fransen die zijn baan verliest, maakt van die mogelijkheid gebruik. 75 procent van de rechtszaken wordt in het voordeel van de ontslagen werknemer beslist.
Tevens zijn ondernemers nog altijd verplicht om werknemers te helpen met het vinden van een nieuwe baan.
In ruil voor deze 'ruimhartige' concessies eisten de vakbonden dat het duurder zou worden om Fransen op een tijdelijke basis aan te nemen. Een op de acht werknemers die aan een nieuwe baan komt, heeft zo'n tijdelijk contract. De vakbonden hebben liever dat iedereen een vast contract krijgt, maar zo zit de arbeidsmarkt nu eenmaal niet meer in elkaar.
Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg was, zijn de Fransen ook nog eens van de minst arbeidsproductieve werknemers in Europa. De gemiddelde Franse arbeider kostte zijn baas vorig jaar 34,90 euro per uur. Ter vergelijking: de gemiddelde Italiaan werkt voor 27,20 euro per uur. De gemiddelde Brit zelfs voor 21,90 euro. Zelfs de gemiddelde Nederlander doet het beter met 31,30 euro, ook al heeft hij een van de hoogste uurlonen ter wereld! De Nederlander is dat loon echter waard, omdat hij veel meer werk in een uur verricht dan zijn Franse collega.
Meer dan een op de tien Fransen zit zonder werk thuis. Onder jongeren ligt de werkloosheid zelfs op 26 procent. Het land kan dus wel wat flexibilisering gebruiken. De meeste Fransen begrijpen dat en zijn bereid harder te werken. Liet hun regering dat maar toe.