Internetbelasting: realiteit in Frankijk, nabije toekomst voor Nederland?

Geen categorie27 nov 2010, 14:00

In sommige staten van de VS bestaat het al langer, maar dankzij Frankrijk is de internetbelasting vanaf 2011 ook in Europa de realiteit. En is het geen weelde? Na vrije toegang tot pornografie, de pro-anorexiabeweging en rechts-populistische weblogs levert het internet nu eindelijk iets op waar we als maatschappij daadwerkelijk wat aan hebben: belastinginkomsten. Tussen de 10 en de 20 miljoen euro per jaar, naar verwachting.

Dat is niet bizar veel zou je kunnen stellen; het tarief van de belasting, die betaald wordt door Franse bedrijven die online-advertentie diensten kopen van bijvoorbeeld Google, is dan ook 'slechts' 1%. Bedenk hierbij echter wel dat toen de inkomstenbelasting ooit ingevoerd werd in Nederland - destijds overigens gepresenteerd als tijdelijke maatregel - deze ook slechts een tarief van enkele procentjes kende. Intussen zitten we opgezadeld met een bizar ingewikkeld, discriminerend en privacyschendend systeem met een toptarief van 52%.

De kans is overigens groot dat een dergelijke belasting overwaait naar Nederland, zeker gezien de argumenten waarmee de invoering van de internetbelasting verdedigd wordt.

Het belangrijkste argument is namelijk dat reeds belasting wordt betaald over krantenadvertenties en televisiereclame en het dus 'oneerlijk' of zelfs 'concurrentievervalsend' is als online-advertenties onbelast blijven. Deze gedachtegang wordt ook door links Nederland (inclusief D66, uiteraard) gebruikt om bijvoorbeeld een belasting op kerosine te rechtvaardigen. Immers, benzine is toch ook belast?

Hoewel het argument geldig lijkt, is het de wereld op zijn kop: de overheid verstoort de eerlijke concurrentie door belasting te heffen en de enige manier om de eerlijke concurrentiestrijd weer te herstellen is door nóg meer belasting te heffen. Dat ditzelfde doel bereikt kan worden door de eerste belasting af te schaffen - of beter nog, deze nooit in te voeren - komt niet eens bij politici op; het gaat hen namelijk niet om het voorkomen van concurrentievervalsing, maar om het genereren van meer overheidsinkomsten.

Juist om deze reden is de kans groot dat de belasting overwaait naar Nederland. In Frankrijk heerst namelijk nu al de angst dat deze belasting de internationale concurrentiepositie van Franse bedrijven mogelijk kan schaden. En let maar op, uiteindelijk komt er een Franse genie met de énige oplossing: álle EU-landen moeten een internetbelasting invoeren. Want dat is de énige manier om de concurrentiestrijd weer eerlijk te maken.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten