Frankrijk wil 'economische regering' voor eurozone

Geen categorie31 aug 2015, 10:31

Een speciale eurocommissaris zou het sociale, monetaire en economische beleid van de negentien eurolanden moeten coördineren.

De Franse minister van Economische Zaken, Emmanuel Macron, wil dat er een 'economische regering' komt voor de eurozone. In zijn optiek is dat nodig om het beleid van de eurolanden te coördineren en te voorkomen dat zwakke broeders de euro uiteindelijk ten val brengen.

Dat bericht Elsevier.

Macron ontvouwt zijn plannen maandagochtend in de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. 'We willen een nieuwe fundering van Europa, met een vernieuwing van de Europese Unie (EU) en de eurozone.' Eerder pleitte premier François Hollande al voor een eigen regering voor de eurozone.

Volgens de Franse minister bewijzen de problemen met Griekenland en de stressvolle onderhandelingen voor een nieuw steunpakket voor dat land dat het huidige systeem niet goed functioneert. Sterker nog, zegt hij, als het zo doorgaat zal de eurozone zichzelf uiteindelijk opblazen:

"De centrifugale krachten zijn te groot, zowel politiek als economisch."

Macron legt uit hoe hij deze 'regering' precies voor zich ziet:

"De euroregering zou worden geleid door een commissaris met ruime bevoegdheden. Dat zou niet alleen consequenties hebben voor alle ministers van financiën in de eurozone, maar ook voor iedereen die een stem heeft in het arbeidsmarktbeleid."

Deze 'regering' en speciale commissaris zouden een hoger budget moeten krijgen dan de EU nu heeft. Macrons redenering?

"Hoe hoger het budget, hoe meer geloofwaardigheid voor Europa."

De Franse minister wil deze hervormingen in 2019 voor elkaar hebben. Hij is ervan overtuigd dat het Franse volk hem steunt. Sterker nog, hij beweert dat zelfs het eurokritische Front National de plannen steunt. Hij legt uit:

"We moeten nu alle amendementen op het verdrag betreffende de Europese Unie voorbereiden, dan kunnen we de plannen in het najaar van 2017 implementeren. Dan zijn de nationale verkiezingen in Frankrijk en Duitsland achter ons. Al in 2018 of in 2019 zou Europa op een nieuwe en betere basis komen te staan."

Critici van de Franse plannen zullen ongetwijfeld duidelijk maken dat Frankrijk dit eerst en vooral wil omdat het zélf een 'zwakke broeder' is die uiteindelijk steun nodig zal hebben van de sterke landen, waaronder Duitsland en Nederland. Het is dus in het belang van Frankrijk zelf om Europa machtiger te maken en ervoor te zorgen dat de sterke landen minder invloed krijgen. Zo'n 'economische regering' zou daar natuurlijk voor zorgen.

Het is dan ook nog maar de vraag of Duitsland en Nederland deze plannen kunnen steunen.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten