1. Home
  2. Francis Fukuyama over de Arabische Lente

Francis Fukuyama over de Arabische Lente

Geen categorie28 mei 2011, 19:00
Liberales interviewde een van de bekendste denkers van onze tijd.
Francis Fukuyama's 'The End of History' is ongetwijfeld een van de meest bekende politieke geschriften van de afgelopen 50 jaar. Kort na de val van De Muur beschreef Fukuyama hoe de 'liberal democracy' (NL: democratische rechtsstaat)  het communisme had overwonnen, en hoe die democratische rechtsstaat als ware het het eindpunt van de geschiedenis zich over de gehele wereld zou verspreiden. Dat we zo'n 20 jaar na dato wel beter weten, doet weinig af aan de impact die het boek heeft gehad en nog steeds heeft.
Met die kennis in het achterhoofd is Fukuyama wel wat terughoudender geworden in zijn verdediging van de democratische rechtsstaat, maar desalniettemin blijft hij een groot voorvechter van de universele verspreiding van het ideaal.
In een interview met de website liberales.be laat Fukuyama zijn licht schijnen over de kansen van de democratische rechtsstaat in de Arabische wereld. Waar tot voor kort iedereen meende dat ze daar helemaal niet zaten te wachten op de democratische rechtsstaat, lijkt de recente Arabische Lente die opvatting te logenstraffen.
Zo zegt Fukuyama over de toekomst van Egypte en Tunesië:

In Europa en de VS hebben we (...) enkele eeuwen nodig gehad [om moderne democratische instellingen op te bouwen]. Een ware democratie betekent een vrije pers, politieke partijen, een sterk middenveld en allerlei instellingen om een land draaiende te houden: allemaal zaken die er nu nog niet zijn. De komende vijf jaar zullen de mensen in Egypte en Tunesië nog veel teleurstellingen en frustraties moeten verwerken. En wij in het Westen zullen wat meer geduld aan de dag moeten leggen.

Over de Syrische president Assad:

Het Syrische regime heeft geen enkele legitimiteit meer. Het is dan ook logisch dat we Assad met alle mogelijke middelen onder druk zetten. Niet dat dit voldoende zal zijn, want Assad is een overlevingsstrijd aan het voeren. Hij zal tot het uiterste gaan. Het Syrische volk is woest op hem en het is duidelijk dat een elegante exit niet meer mogelijk is.

Over zijn ontmoeting met Khadhafi:

Kadhafi had mijn boek The End of History and the Last Man gelezen en hij wou mij absoluut ontmoeten. Ik was nieuwsgierig en ben op zijn verzoek ingegaan. Maar tijdens het gesprek merkte ik al snel dat ik met een hopeloos geval te maken had. Uit alles bleek dat Kadhafi al heel zijn leven een dictator was en dat niemand hem had durven zeggen dat hij de basisbeginselen van het staatsbeheer niet doorhad. We hebben wel een hele tijd met elkaar gepraat. Ik probeerde hem duidelijk te maken hoe moderne economieën werken en wat de vereisten zijn van een modern politicus. Over economische kwesties konden we nog een beetje van gedachten wisselen. Maar op het vlak van politiek was hij echt hopeloos. Absurd. Niets mee aan te vangen.

Ook de rest van het interview is zeker de moeite waard. Fukuyama praat onder andere over de politieke verdeeldheid in de VS en de toekomst van de welvaartsstaat. Klikt u dus vooral hier.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten