Het koninklijk paar was vandaag aanwezig in het Verenigd Koninkrijk en had een lunch met koningin Elizabeth II. De website van de NOS kopt: 'Koning 'betreurt maar respecteert' brexit in toespraak tot Brits parlement'. De koning zit niet op Twitter en de NOS informeert mij hierover voor het eerst. Via de website werd mij opmerkelijk gemaakt dat het staatsbezoek plaatsvond. Middels een korte beschrijving van het nieuwsbericht laat ik zien welke thema's de NOS het meest opmerkelijk vond. En iets over framing in de praktijk.
Alvorens we ingaan op de belangrijke thema's volgens de NOS, kort iets een manier waarop mensen opmerkelijk wordt gemaakt over wat er in de wereld gebeurt. Wellicht weet u al dat er een staatsbezoek gaande is wordt u hierover voor het eerst geïnformeerd. Via media zoals het internet of de televisie wordt u geïnformeerd over zaken die spelen zoals nu dus een staatsbezoek. Tenminste beschreven in de termen van specifieke media en hun selectie van informatie die zij aan u willen laten zien.
[caption id="attachment_211858" align="aligncenter" width="441"] Bron: NOS.nl / Het is een feit: de NOS maakt brexit het meest opmerkelijk in rapportage over staatsbezoek van het Koninklijk huis.[/caption]
De wijze waarop de NOS een artikel ontwerp heeft invloed op waar mensen aan denken. Denk aan het 'denk niet aan een olifant'-experiment. De NOS had ook de nadruk kunnen leggen op de rozenkransen of vlaggen, maar het werd de brexit. Hiermee laat de NOS zien dat volgens haar journalisten de brexit het belangrijkste talking point is. De vraag is echter op basis waarvan de NOS tot deze keuze is gekomen. Was de brexit het meest spraakmakende onderwerp? Het is zeker relevant, maar wat zijn de overige onderwerpen?
Stel je voor dat een redactielid een artikel wil schrijven over een gebeuren. Hoe gaat dat? Voordat je een artikel schrijft verzamel je informatie over het gebeuren. Daarna maak je keuzes in de wijze waarop je die feiten opmerkelijk maakt bij een groter publiek. Maar ook middels welke instrumenten je communiceert, bijvoorbeeld via een tekst of een video. Dit noemen academici in het vakgebied van framing theorie ook wel het 'frame-building'-proces. Framen doen we allemaal, want het is onmogelijk alle informatie over wat er op aarde afspeelt te weten. We scheiden hoofd- van bijzaken. En de NOS vindt de brexit het meest opmerkelijk.
Bestrijden dat de brexit relevant is en negatieve aspecten kent, zoals de situatie van Nederlandse expats, doe ik niet, maar het is frappant dat er verder geen inhoudelijke zaken door de NOS worden genoemd. Tenminste op dit moment van schrijven. Het onderwerp staatsbezoek is relevant en nieuwswaardig, dus logisch en goed dat de NOS daarover schrijven. Maar is de brexit het belangrijkste thema? Ik weet het niet!
De Koning weet het in ieder geval. Hij respecteert de uitslag van het referendum, maar betreurt deze wel. Laten we hopen dat de komende kabinetten hier een les van leren: respecteer de uitslag van een referendum eens.