1. Home
  2. FvD gebruikt kopieermachine voor verkiezingsplannen: 'windmolens en belastingen'

FvD gebruikt kopieermachine voor verkiezingsplannen: 'windmolens en belastingen'

Geen categorie26 feb 2019, 19:00
Forum voor Democratie hoopt in de aankomende verkiezingen hoge ogen te gooien. En het lijkt erop dat het gaat lukken, immers wijzen de peilingen op een monsterzege! De partij kan in één keer acht zetels in de Senaat pakken. Een knaller van jewelste. Maar wanneer we de lokale verkiezingsprogramma's erbij pakken dan valt er, uitgezonderd voor Noord-Holland (Schiphol op zee), weinig origineels te lezen. Sterker nog: er worden zaken beloofd terwijl de provincie geen bevoegdheden heeft op dat specifiek gebied.
Forum voor Democratie is nog een jonge partij. Kritiek zoals Wilders over zich heen kreeg bij de publicatie van zijn Europees verkiezingsprogramma zou te voorbarig zijn. Toch zijn de provinciale verkiezingsprogramma's van de partij van Baudet niet bijster origineel. In Utrecht bijvoorbeeld luidt het credo: 'geen windmolens, lagere belastingen'. Waar hebben we dat nog maar eerder gehoord? Oh ja, bij de PVV en de VVD! Al meer dan een decennia zelfs! Maar de belastingen bleven stijgen en de windmolens werden toch gebouwd.
Verder wil de partij de motorrijtuigenbelasting verlagen, maar wanneer de provincie inkomsten misloopt is het natuurlijk de vraag hoe ze het begrotingstekort gaan dichten? Besparen op het stopzetten van subsidies voor windmolens wellicht? We blijven met vragen achter en gezien de verkiezingen vooral een landelijke insteek hebben is het waarschijnlijk dat deze vragen nooit beantwoord worden.
Ten minste alvorens een stem wordt uitgebracht in maart.
Als je de provinciale plannen van de partij naast elkaar legt dan blijkt dat de standpunten in grote lijnen hetzelfde zijn. Een landelijke aanpak dus. Daar maakt Baudet geen geheim van. In Groningen doen ze ook niet mee in het Kieskompas. Dat terwijl de partij eerder nog liet weten tegenover Dagblad van het Noorden dat het programma 'bijna af' zou zijn. Deelname aan de lokale debatten lijkt ook onwaarschijnlijk, maar landelijk doet de partij wel mee.
Dat eerste is een gemiste kans, maar tegelijkertijd een risico afweging. 'Gecontroleerde groei' is het devies. Als het om de provincie Groningen gaat biedt de partij overigens een bijzonder standpunt aan over de afhandeling va mijnbouwschade. Zo valt te lezen op de website van Forum voor Democratie:

Snelle en volledige schadeloosstelling voor de getroffenen; Reparatie van de getroffen huizen op een onbureaucratische wijze;
Eén loket waar bewoners terecht kunnen met hun schademelding;
Indien huizen onbewoonbaar zijn verklaard volgt volledige schadevergoeding.

Een goed punt. Echter gaan de Provinciale Staten hier niet over! Het is dus een belofte aan provinciale kiezers terwijl de belofte op provinciaal niveau niet kan worden ingelost. Een beetje vreemd dus. De bevoegdheid ligt namelijk bij de regering en de Tweede Kamer.
Een motie van Sandra Beckerman (SP), die het kabinet opriep tot het bovenstaande, kreeg steun van Forum voor Democratie, de coalitie stemde tegen. Een Statenlid in Groningen kan hoogstens de pers halen met het voorstel, maar de besluitvorming ligt dus in Den Haag. Hiermee zet de partij provinciale kiezers wellicht op het verkeerde been. Het standpunt suggereert dat de Provinciale fractie van de partij een bijdrage kan leveren, maar dat is dus niet zo.
De focus ligt overduidelijk op het beïnvloeden van de samenstelling van de Eerste Kamer. Met dit in het achterhoofd kunnen we deze situatie enigszins begrijpen, maar de verkiezingsprogramma's zijn vrij abstract en weinig concreet. Verder worden zaken beloofd die op provinciaal niveau niet kunnen worden waargemaakt en zijn de programma's vooral een kopie van zichzelf. Voldoende verbeterpunten dus!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten