De Belastingdienst zit flink in de penarie, het rammelt aan alle kanten! Zo meldt de Telegraaf. Door een opeenstapeling van problemen en het pappen en nathouden als enige gebruikte instrument voor een oplossing, is het einde dan praktisch nabij voor de Belastingdienst. Wat mankeert ze daar nou dan bij de Belastingdienst? We zetten het even op een rijtje.
Allereerst gaat het mis bij een
ICT systeem dat maar tot eind 2019 wordt onderhouden en pas in 2021 vervangen wordt. De eerste lus van deze Gordiaanse knoop waar menig staatssecretaris flink wat lussen doorheen heeft gehaald.
Een tweede (en zeker niet het laatste) aspect; blijkbaar opereert de
fiscus met zo'n 900 applicaties (Hoe krijg je het voor elkaar?!) die allemaal in verbinding staan met elkaar op een of andere wijze. Deze applicaties zijn nodig voor het innen van belastingen, registratie en uitkeren van toeslagen. Zelfs iemand met weinig ICT kennis begrijpt dat als dus het eerder genoemde ICT systeem vervangen moet worden, de vervanger moet kunnen communiceren met al die 900 applicaties (Serieus, HOE DAN?!).
Ten derde, personeelsproblemen. Deze is dubbel want menig vertrekkend ambtenaar krijgt het soort regeling waar de kachel flink van kan blijven laaien. Leuk voor de ambtenaar, balen voor de Belastingdienst. Het kost namelijk flink wat geld én er treedt 'braindrain' op: de kennis en ervaring verlaat het bedrijf en wordt niet vervangen. Vind maar eens een jong talent dat zich tussen die grijze muizen wil begeven! En niet alleen dat, vind er maar eens een die verstand heeft van 900 (eerlijk waar...) applicaties om z'n werk te kunnen doen!
Wat een drama! Mag u raden wie hier de rekening van krijgt gepresenteerd...