Voorlichter Algemene Zaken: 'ZEI FINANCIËN DAT?!'
Eerder vandaag publiceerde het
Financieele Dagblad een gesprek met Jeroen Dijsselbloem, Neerlands minister van Financiën en natuurlijk de voorzitter van de Eurogroep. In dat gesprek laat de minister weten dat Griekenland ook na 2014 - als het huidige steunpakket stopt - geholpen moet worden.
"Hoe en wat er moet gebeuren is nog ongewis. In de loop van volgend jaar beoordelen we wat er na 2014 nodig is. Dat ligt ook aan de ontwikkelingen in Griekenland", aldus de minister annex voorzitter.
Het was groot nieuws dat overal werd opgepikt. De kans dat Dijsselbloem bedoelde dat er meer
geld naar de Grieken zou moeten gaan was namelijk erg groot. Zo interpreteerde
de Volkskrant zijn uitspraken dan ook:
In navolging van zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble erkent Dijsselbloem daarmee voor het eerst in het openbaar dat Griekenland na 2014 aangewezen blijft op hulp van zijn internationale partners. 'Dat is geen nieuws', aldus de minister woensdag.
Aangezien dit nogal boude uitspraken zijn besloot ik om eens na te gaan namens wie de minister sprak: het kabinet of de Eurogroep? Daarom nam ik even contact op met de RVD (van het ministerie van Algemene Zaken). Sprak de minister hier namens het kabinet?
Daar kon of wilde men geen antwoord aan geven. Mij werd gezegd dat ik maar even met het ministerie van Financiën moest bellen. Die konden daar wel uitsluitsel over geven. Vreemd, natuurlijk: AZ moet die vraag gewoon kunnen beantwoorden.
Vervolgens belde ik dus met Financiën. Helaas, de dames en heren van die afdeling zaten juist in een bespreking (waarschijnlijk over de vraag voor wie de minister nu eigenlijk sprak). Maar, vrees niet, ze konden me terugbellen.
Prima. Ik wachtte het dus even af. Na een aantal minuten ging mijn telefoon inderdaad over: de woordvoerder van de minister. Ten eerste, wilde hij me duidelijk maken, betekent een nieuw 'steunpakket' niet automatisch dat Nederland meer geld overboekt naar de Grieken. Er kan ook op heel veel andere manieren hulp worden geboden, het gaat heus niet alleen maar om geld. En, oh ja, de minister sprak voor het hele kabinet. De regering spreekt namelijk "altijd uit één mond".
Interessant. Het hele kabinet gaat er dus vanuit dat er na 2014 ook nog hulp aan de Grieken moet worden geboden? Fascinerend. Dat was ons nog niet verteld - niet door onze eigen regering, tenminste. Samengevat, zei ik, komt het er dus op neer dat Dijsselbloem namens het kabinet zegt dat meer maatregelen onontkoombaar zijn, maar dat het nog niet vaststaat dat dit meer geld betekent. Wel houdt het kabinet - inclusief meer geld - "alle opties open" (wat Financiën verscheidene malen benadrukte).
De woordvoerder vond dat blijkbaar niet zo prettig klinken, waarna hij zei dat hij alles even moest bekijken. Daarna zou hij me terugbellen.
Natuurlijk was dat prima. Ik wilde de RVD namelijk even vragen of ze konden bevestigen dat Dijsselbloem voor het kabinet sprak toen hij zei dat verdere hulpmaatregelen onontkoombaar zijn. Op die vraag antwoordde een voorlichtster van AZ met de volgende epische woorden: "ZEI FINANCIËN DAT?!" Ja, dat zei Financiën ja.
Je kon de paniek aan de andere kant van de lijn gewoon ruiken. Of ik even wilde wachten, dan werd ik doorverbonden. Ja hoor geen punt. Jammer genoeg was de persvoorlichter op dat moment in een bespreking, tussen kwart over elf en half twaalf was hij bereikbaar. Prima, beloofde ik, bel ik dan even terug. Wel zo aardig: hadden zij immers nog even de tijd om hun woorden met elkaar te coördineren.
Onmiddelijk daarna ging mijn telefoon weer. De woordvoerder van Financiën wilde wel even uitleggen wat Dijsselbloem nu écht bedoelde. En dat kwam op het volgende neer:
1. Hij bedoelde niet nadrukkelijk financiële steun... maar alle opties zijn open. Dat betekent dus dat, wat Dijsselbloem betreft, het mogelijk is dat Griekenland een hulppakket krijg om aan schuldbetalingen te kunnen voldoen of dat de totale schuldenlast wordt gereduceerd. Dat zijn namelijk de enige echte mogelijkheden om Griekenland te helpen het hoofd boven water te houden. Quasi / halfslachtige maatregelen die ook als mogelijkeden genoemd worden zijn, wat het ministerie ons ook op de mouw probeert te spelden, niet eens bijna voldoende.
2. Het kabinet spreekt altijd met één mond. Dijsselbloem speekt dus voor het hele kabinet.
3. Dijsselbloems uitspraak is niet wezenlijk anders dan die van de Eurogroep, die in november 2012 al hetzelde zei. Aangezien hij deel uitmaakt van de Eurogroep spreekt die groep altijd uit naam van alle ministers. En onze minister van Financiën spreekt altijd uit naam van het kabinet. Dat komt er dus op neer dat alles wat de Eurogroep zegt het officiële standpunt is van de Nederlandse regering.
Dijsselbloem spreekt dus voor het kabinet als hij zegt dat a) steunmaatregelen onontkoombaar zijn en dat b) alle opties open zijn. Mooi hoor. Heel vriendelijk dat hij en het kabinet dus dat even mededelen aan de kiezer. Zeker zo vlak voor de Europese verkiezingen.
Tenslotte belde ik nogmaals met Algemene Zaken om bevestigd te krijgen dat Dijsselbloem inderdaad voor het kabinet spreekt. De reactie van de woordvoerder (die dit keer zowaar wél aanspreekbaar was)? "Wij doen geen uitspraken over andere bewindsleden". Andere bewindsleden? Dit gaat over het kabinet! Maakt niet uit, ministeriële verantwoordelijkheid enzo.
Als je niet beter wist zou je bijna denken dat men hier niets over afgesproken heeft en dat ze er niet al te blij mee zijn bij AZ. Maar ja, dat kan natuurlijk niet aangezien, en ik citeer Financiën, de minister altijd voor het kabinet spreekt. Toch?