De voorman van Forum voor Democratie staat bekend om zijn eloquentie, maar deze week konden we hem op zwakte betrappen in de Tweede Kamer. En wel tijdens het debat 'Visie op de toekomst van Defensie'. Tijdens dit debat kwam de kapitein van de renaissancevloot in zwaar weer terecht. Enerzijds pleitte hij voor meer investeringen in defensie, zo heeft Baudet meermaals gepleit voor het hanteren van de 2% NAVO-norm, maar tegelijkertijd is hij sceptisch over de rapporten van de NAVO over de 'Russische dreiging'. Een schijnbare tegenstelling die op kritiek kon rekenen.
Hieronder het filmpje, spoel vooral even door om te voorkomen dat u Selçuk Öztürk van DENK moet aanschouwen.
De Kamerleden gingen er vol op door, die NAVO-norm, maar Baudet weerde zich. Volgens hem zou er geen tegenstelling bestaan tussen het hanteren van de 2% norm op basis van NAVO-afspraken terwijl hij tegelijkertijd rapporten inzake de Russische dreiging relativeert. Baudet over de Russische dreiging: 'wij weten eigenlijk heel veel niet, we krijgen wel rapporten, maar mijn eigen inschatting is dat de dreiging minder groot is dan voorgesteld'. Altijd goed om sceptisch te zijn, maar het linkt wel een tikkeltje naïef.
André Bosman (VVD) herinnerde Baudet eraan dat Rusland wel degelijk aan spionage doet en verwees naar de hackaanvallen op het OPCW. Maar dat is niet het enige. Er is een hele reeks incidenten bekend waarbij Rusland zich bizar gedraagt. Denk aan het blokkeren van de Oekraïense vloot in de Zwarte Zee of het verspreiden van nepnieuws ten tijde van de verkiezingen. Ja, het is waar dat Rusland economisch, demografisch en territoriaal verzwakt is, maar juist zwakke landen zijn gevaarlijker dan stabiele landen want een 'kat in het nauw maakt rare sprongen'.
Het was dan ook geen sterke opvoering van Baudet en zo kennen we hem niet. In de Baltische staten krijgt de bevolking zelfs regelmatig een cursus wat te doen bij een Russische invasie. En ook in Washington D.C. denkt men na over de gevolgen van een Russische oorlog bij de Baltische zee. Als we het debat over Defensie in zijn volledigheid kijken dan zien we een Baudet die wel meer wil investeren in Defensie, maar dan voornamelijk om 'patriottisme te stimuleren' en 'het eigen land te verdedigen'.
Dat laatste is natuurlijk geen slecht punt. Want overal in de wereld 'vrede en veiligheid'-missies uitvoeren, zoals Nederland de afgelopen decennia met weinig succes heeft gedaan, is ook niet handig. Ondanks de zwakke opvoering kunnen we wel blij zijn dat er eindelijk een rechtse politicus is die Nederlandse neutraliteit belangrijk vindt. Maar tegelijkertijd lijkt hij ook een tikkeltje naïef over Rusland. Wat moeten we hier nu van denken?