Jordan Peterson, onlangs nog in het nieuws vanwege een haatcampagne georganiseerd vanuit de Universiteit van Amsterdam, is psycholoog en heeft een eigen YouTube kanaal. Hij staat bekend om zijn vurige pleidooi voor de vrijheid van meningsuiting en het op de kast jagen van feministen. Bekend is hij ook geworden met het boek '12 rules of life' waarin hij stuurloze jongeren probeert enige richtlijnen te geven voor een gelukkig en succesvol leven. Hij biedt jeugdigen in Nederland een boodschap van hoop in bange tijden. Vaak wordt hij geassocieerd met bepaalde politieke stromingen, zoals de 'alt right', maar die beschuldigingen zijn gebaseerd op verkeerde interpretaties van zijn woorden. Als je goed luistert hoor je de perfecte self-help mentor waar veel millennials in het huidige tijdsbestek naar hunkeren. Weg met het slachtofferschap en back in control. Zijn boodschap: "Als jij je miserabel voelt en gedraagt dan verspreid zich dit over de hele samenleving."
Op de beelden is een vurige Jordan Peterson te zien, die het moderne leven van millennials lijkt te begrijpen. Studenten moeten vaak onderzoeken uitvoeren, maar wordt hen dan niet verteld waarom. Peterson uit kritiek op de wijze waarop westerse samenlevingen hun kinderen opvoedden en ziet een duidelijke relatie tussen de wijze waarop het onderwijs is ingericht en de motivatie van psychische/mentale problemen van studenten. Een aantal tips die hij geeft zijn deze: plan je dag en zet het in je agenda. De agenda is natuurlijk geen gevangenis, maar het doel moet zijn om met jezelf te kunnen leven en productief te zijn. 'Niet om jezelf te terroriseren.'
Volgens hem is spijt over mislukkingen in het leven vaak aanleiding tot een patroon van ellende. Waarbij jongeren zich blijven focussen op wat er fout ging en ze in een negatief gedachtepatroon komen. Een ander belangrijk punt van Peterson is de mindset waarmee je opstaat. Die mindset is aanstekelijk voor je omgeving: 'je bent deel van een netwerk en wat jij doet reflecteert op anderen'. Het punt van een goede mindset hebben hangt nauw samen met slachtofferschap, iets waar de social justice warriors, die zich zo verzetten tegen Peterson, in uitblinken. Wanneer een persoon anderen de schuld geeft van de situatie waarin hij verkeert dan kan die persoon onmogelijk stappen vooruit maken. 'Erken je eigen verantwoordelijkheid in het vormgeven van jouw dagen'. Oké, dr. Peterson, ik ben overtuigd.