Als Facebook een grens stelt als het gaat om privacy of censuur, dan heb je het wel erg bont gemaakt. Het is dan ook bijna een verrassing dat Facebook tegen het wetsvoorstel van de Duitse regering ingaat om ‘illegale haatberichten’ te verwijderen. De regering krijgt dan de mogelijkheid om sociale media boetes op te leggen als ze niet meewerken.
Mark Zuckerberg, de directeur van Facebook, heeft weleens onderonsjes gehad met Angela Merkel over het censuurbeleid op het sociale medium. Merkel wil een streng beleid hanteren als het gaat om ‘extremistische posts’ op Facebook. Wat extremistisch is, daar is dan geen duidelijkheid over. Xenofobie wordt in Duitsland gehanteerd als een ‘extremistische uiting’ of ‘uiting van haat’. Maar wat is dan xenofobie?
Dit is ook precies het obstakel dat Facebook ziet in het wetsvoorstel. Niet alleen vindt het sociale medium het een verkeerde ontwikkeling dat overheidsbeleid ook overgeheveld wordt aan partijen zoals social media, maar ook vindt het de inhoud van het wetsvoorstel te vaag. Social media worden gedwongen om bij voorbaat posts te censureren of te verwijderen, terwijl het misschien onduidelijk is of het een illegale uiting is.
Zo wordt hopelijk de roekeloosheid van de Duitse regering verijdeld om over te gaan tot censuur en beperking van de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van expressie. Het heet nu al een gevaarlijke ontwikkeling doorgemaakt met de bedoeling om ‘haat te bestrijden’ terwijl het net zo goed te veel beperkingen oplegt.