Faalt ons onderwijs? Eén op de drie kinderen krijgt bijles!

Geen categorie13 okt 2019, 21:00
Dat ons onderwijs niet meer is wat het ooit was dat is vrij duidelijk. Toch komen er ieder jaar weer 'schokkende' nieuwe cijfers die nogmaals bevestigen dat het onderwijs in Nederland niet voldoet aan de vraag. Of bedrijven klagen dat ze te slecht geschoolde studenten krijgen of nog erger: het gaat al mis bij vanaf het begin, het basisonderwijs.
Eén op de drie middelbare school scholieren gaan naar bijles, examentraining of huiswerkbegeleiding. Voor groep acht leerlingen is dit cijfer bijna 25%, zeer schokkende cijfers. Faalt het onderwijs, of gaat het mis bij de opvoeding? Ligt er te veel druk op de schoudertjes van onze kinderen?
De omzet die bedrijven maken in de bijles branche is gestegen met maar liefst 43%, een flinke stijging dus. Toch is Slob blij dat het cijfer van kinderen dat bijles nodig heeft niet echt is gestegen de afgelopen twee jaar. Toch een beetje mank om dat te zeggen, want het cijfer in zijn geheel is absurd hoog. Een daling is waar Slob naar had moeten streven. Toch erkent Slob wel de psychologische problemen die erbij komen kijken, namelijk de groeiende psychologische druk; oftewel de 'prestatiedruk'.

Als je kinderen echt zo onder druk zet, omdat ze meer en meer en hoger en hoger moeten, kan dat voor kinderen heel belastend zijn", aldus Slob. "Sommige kinderen kunnen deze druk niet aan en raken psychisch in de problemen."

Vooral kinderen uit de randstad hebben veel te maken met prestatiedruk aldus het onderzoek. Binnen de randstad - en met name de grote vier steden - liggen de cijfers vele malen hoger dan de rest van Nederland. Een tragische ontwikkeling.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten