De zaak rondom de moord op Duitse CDU-politicus Walter Lübcke heeft mogelijk een einde gekregen. De eerdere verdachte werd vorige week vrijgelaten en nu is er iemand opgepakt die ook een DNA-match heeft. Het betreft een 45-jarige man uit Kassel, die banden zou hebben met extreemrechtse groeperingen. Dat meldt het AD.
Walter Lübcke werd twee weken geleden op het terras van zijn eigen woning omgebracht met een schot door het hoofd. De kogel werd van dichtbij afgevuurd. De politie begon een ware klopjacht en schakelde ook de Duitse Opsporing Verzocht in: Aktenzeichen XY... ungelöst.
Media wijzen naar extreemrechts
Duitse media melden op basis van eigen bronnen dat de man banden zou hebben met extreemrechtse groeperingen. De Duitse politie doet nog geen uitspraken over de achtergrond van de verdachte. Nieuwsblad Bild meldt dat er een DNA-match is tussen de sporen op de kleding van Lübcke en de verdachte. Eveneens zou zijn DNA al opgeslagen zijn in de Duitse DNA-databank.
Bedreigingen vanuit extreemrechts
Hoewel Lübcke in het verleden diverse keren is bedreigd door rechtsextremisten, gaf de politie al vrij snel tijdens het onderzoek aan daar tot dusver geen aanwijzingen voor te hebben gevonden. Over de redenen voor die bedreigingen werd lange tijd gespeculeerd. In 2015 maakte hij duidelijk dat hij achter zijn partijleider Angela Merkel stond tijdens de Wir schaffen das-discussie over migranten. Ook tegenover Pegida zei hij:
'Je moet opkomen voor je idealen. Eenieder die die idealen niet deelt, is vrij om het land te verlaten.'
Was het extreemrechts?
Dat vonden rechtsextremisten natuurlijk niet zo leuk. Toch stond hij verder niet bekend als een oproerkraaier die graag in de spotlight stond. Het is daarom ook nogal vreemd dat hij daar vier jaar later voor zou worden vermoord. Het zou natuurlijk gewoon heel goed kunnen. Er moet echter wel bij worden opgemerkt dat, zowel de Duitse politie als de media, er nogal een handje van hebben om extreemrechts van alles in de schoenen te schuiven. Waardoor het (vooral in misdaadstatistieken) een soort containerbegrip is geworden vergelijkbaar met 'overige'. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de bronnen van de Duitse media en het motief van de dader, hoe aannemelijk het ook allemaal lijkt.