Het moet over en voorbij zijn met de hobby's van voormalige eurocommissarissen die hun positie stelselmatig gebruiken om een mooie baan te krijgen in het bedrijfsleven. Maar al te vaak doen ze dat zelfs bij bedrijven over wie ze zelf toezicht moesten houden als lid van de Europese Commissie.
De corruptie in Brussel neemt tegenwoordig zulke ernstige vormen aan dat zelfs europarlementariërs willen dat er opgetreden wordt.
Terwijl commissievoorzitter Jean-Claude Juncker nog aan het bekijken is hoe hij omgaat met de stinkende erfenis van zijn voorganger José Manuel Barroso, trekt een witheet en briesend Parlement nu al rode lijnen.
De 'afkoelingsperiode' voor oud-commissarissen (de periode waarin ze na hun vertrek zonder toestemming naar het bedrijfsleven mogen overstappen) moet van anderhalf naar minstens drie jaar. Ze moeten ook veel kieskeuriger worden in wat ze aanpakken (geen 'foute' bedrijven) en Brussel zelf moet veel strenger controleren, aldus een overgrote meerderheid gisteren in het Parlement.
De tranen springen je bijna in de ogen bij zoveel harde woorden. Als de europarlementariërs nog even zo doorgaan zou je bijna gaan denken dat ze het nog menen ook. Groen-fractieleider Philippe Lamberts is met name buitengewoon gepassioneerd:
"Bij een bank als Goldman Sachs, die een belangrijke rol speelde in de uitbraak van de crisis van 2008 en die met foute adviezen Griekenland ten gronde richtte, ga je ook na vijf of twintig jaar niet werken."
Daarmee doelt hij op José Manuel Barroso. Deze eurofiele bureaucraat 'verdiende' tijdens zijn Europese carrière zo'n 3 miljoen euro. Tegenwoordig krijgt hij twee keer zoveel in het bedrijfsleven, zogenaamd om Groot-Brittannië te adviseren over hoe het de Brexit met zo weinig mogelijk schade kan doorstaan. Dat doet hij voor... Goldman Sachs. Altijd leuk.
Maar Barroso is niet de enige Europese megalomaan die het moet ontgelden. Gisteren werd met name Neelie Kroes vaak genoemd, de Nederlandse oud-eurocommissaris die, naar nu blijkt, zelfs tijdens haar eurocommissarisschap een actief lid was van de crony kapitalistische incestbende. De nieuwe voorzitter, Jean-Claude Juncker, is op dit moment in gesprek met Kroes over haar verleden en over passende maatregelen. Eén van de mogelijke straffen is dat ze haar Europese pensioen kan verliezen. Dat klinkt redelijk indrukwekkend, maar Kroes heeft daar natuurlijk lak aan. Dankzij haar connecties en huidige én voormalige werkzaamheden heeft ze dat pensioen helemaal niet nodig. Mevrouw is voor de rest van haar leven binnen. Sterker nog, het is nog maar de vraag of ze al haar geld ooit zal kunnen uitgeven.
En dat geldt niet alleen voor Kroes, maar ook voor de andere oud-leden van Barroso's euromaffia. Zoals SP-europarlementariër Dennis de Jong uitlegt:
"Die hele Barroso-commissie was één grote zooi. Barroso zelf heeft geen flauw benul wat het woord 'integriteit' betekent, en wat Kroes heeft gedaan, is nog erger. Bestuurder zijn bij een Bahama-NV terwijl je commissaris bent, is een directe aanval op het imago van de Commissie."
Natuurlijk is de woede van de SP en GroenLinks enigszins hypocriet. Tijdens het eurocommissariaat van Barroso deden deze mensen namelijk niets aan de overduidelijke corruptie van de commissie. Dat doen ze nu pas, op het moment dat Barroso en Kroes weg zijn. Toen de commissie er nog steeds zat vonden ze het allemaal prima en vertelden ze ons zelfs keer op keer dat alle kritiek op de EU ongepast was en uiteindelijk in een nieuwe Europese oorlog zou resulteren.
Waardeer jij de artikelen op De Dagelijkse Standaard, volg ons dan op Twitter.