De naheffing bedroeg niet 1,1 miljard euro, maar 1,233 miljard. De Telegraaf bericht dat de Europese naheffing vorig jaar hoger uitviel dan tot dusver bekend:
Nederland lijkt vorig jaar nog meer geld kwijt te zijn geweest aan de Brusselse naheffing dan eerder gedacht. Het ging om een bedrag van 133 miljoen euro, dat boven op het brutobedrag van bijna 1,1 miljard kwam dat minister Dijsselbloem (Financiën) in december al in allerijl overmaakte. Een en ander blijkt uit de slotwet, die het kabinet vorige week naar de Tweede Kamer stuurde en waarin de laatste wijzigingen van de rijksbegroting worden gemeld.
Kamerleden reageerden enigszins verbaasd op de verhoogde heffing. Blijkbaar was het parlement hier niet over ingelicht. Daarom wil het CDA tekst en uitleg. Het christendemocratische Kamerlid
Pieter Omtzigt legt uit: "Hoe zit dit? Iedere uitleg ontbreekt."
Het bedrag dat lidstaten af moeten dragen aan de Europese Unie verschilt per geval. Alles is afhankelijk van de omvang van de economie. Als die sneller gegroeid is dan verwacht - of sneller dan die van de andere Europese lidstaten - moet een land meer geld afstaan. Dat gebeurde vorig jaar met Nederland. De
EU berekende toen dat onze economie absoluut en relatief groter was dan van tevoren ingeschat.
Wat de extra 133 miljoen euro betreft ontbreekt de berekening echter, aldus de krant voor wakker Nederland. Hoewel de Kamer daar afgelopen woensdag pas over geïnformeerd is, is het bedrag al overgemaakt aan Brussel aldus Omtzigt. Als toelichting staat er in de slotwet het volgende:
De stijging van de uitgaven voor de EU-afdrachten wordt veroorzaakt door de de bruto naheffing als gevolg van de bni-revisies.
Omtzigt legt uit aan De Dagelijkse Standaard:
Nou dat is merkwaardig! Want in de najaarsnota stond al en naheffing van 1057 miljoen, de naheffing dus die voortvloeide uit de herziening van het BNI (de bruto heffing was 1103 miljoen, maar NL zou iets terugkrijgen). Waar deze extra afdracht vandaan komt is voorlopig dus een raadsel.
Het Kamerlid voegt eraan toe dat hij deze vraag - waar het bedrag op gebaseerd is - ook zal stellen aan Rutte zelf, "want de extra EU-bijdragen beginnen zich wel op te stapelen."