Het Europees Parlement bespreekt vandaag een "ongekend kritisch" rapport van de speciale rapporteur over Turkije, de Nederlandse Kati Piri. Daarin waarschuwt ze de EU onder meer om niet overhaast toenadering te zoeken tot het Erdogan-regime.
De Volkskrant legt uit dat het rapport kritischer is over Turkije dan ooit. En dat is natuurlijk volkomen terecht: president Erdogan gedraagt zich al langer als een autocraat pur sang, maar tegenwoordig gedraagt hij zich zelfs als een wannabe dictator.
Het gaat niet goed met de hervormingen in Turkije, zo stelt Piri vast. Op een aantal belangrijke punten zoals onafhankelijke rechtspraak, vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid holt de situatie achteruit. Er zijn steeds vaker berichten over de enorme druk op Turkse media, waar honderden journalisten hun baan verliezen en tientallen in de gevangenis zitten in afwachten van een veroordeling.
De hoofdpunten uit het rapport volgens de VK
1. "De onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en vrijheid van meningsuiting gaan in Turkije achteruit." Nu had iedereen in Turkije datzelfde kunnen zeggen, maar het is goed dat het Europees Parlement dit zowaar hardop zegt.
2. "De Europese Commissie en regeringsleiders moeten opkomen voor de rechtsstaat in Turkije, ook als dat om politieke redenen niet uitkomt." En dat komt eigenlijk nooit uit omdat Erdogan net zo fantastisch reageert op kritiek als, zeg, Vladimir Poetin. Wat wil zeggen: hij wordt of helemaal gek, of hij negeert het gewoon.
3. "De Europese Unie moet bemiddelen in de opgelaaide Turkse oorlog met de Koerdische strijdgroep PKK om een staakt-het-vuren te bereiken." Het is mij een raadsel waarom er een staakt-het-vuren moet komen met een terroristische organisatie, maar Piri heeft natuurlijk wel degelijk een punt als haar rapport stelt Erdogan de hele Koerdische gemeenschap lijkt te bestraffen voor de daden van de PKK.
4. "Een gezamenlijk actieplan voor migratie van de EU en Turkije is goed, maar de samenwerking moet niet afhankelijk worden gemaakt van toetredingsonderhandelingen." Dit is common sense, oftewel gezond verstand, maar helaas ontbreekt het daar nogal aan in Brussel en de meeste andere Europese hoofdsteden.