Het failliet van het gemeenschappelijke Europese immigratie- en asielbeleid wordt vandaag bevestigd door een uitspraak van eurocommissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken). Zij laat weten dat de ongenode landverhuizers die vanuit Noord-Afrika op het Italiaanse eiland Lampedusa aan land komen,
zullen worden doorgestuurd naar andere landen in de EU. Doorsturen staat op gespannen voet met de Dublin-conventie, die bepaalt dat het land van eerste aankomst verantwoordelijk is voor de opvang.
Het Italiaanse eiland Lampedusa is de afgelopen maanden overspoeld door zogenaamde 'vluchtelingen'. Op het eiland zijn zo'n twintigduizend illegale immigranten per boot aangekomen. Het gaat vooral om Tunesiërs, maar intussen is de
vluchtelingenstroom vanuit Libië ook op gang gekomen. Op het eiland zijn inmiddels meer immigranten dan lokale bewoners.
Er is niet veel fantasie voor nodig om te concluderen dat met het doorsturen van de immigranten naar andere EU-lidstaten een signaal wordt afgegeven aan al die honderduizenden die in de startblokken staan om ook de sprong naar het Europese paradijs te maken. Waarom houden we deze landverhuizers niet tegen of sturen we ze niet terug? In het kader van de Italiaans-Libische overeenkomst gebeurde dit immers ook, en met groot succes. Malmström:
Het zijn mensen die nergens naar toe kunnen en daarmee moeten wij ze helpen
Deze categorische uitspraak van de eurocommissaris is natuurlijk zwaar overdreven, maar de redenering van de EU is dat onder die immigranten misschien 'echte vluchtelingen' zouden kunnen zitten en dat daarom niemand zonder nader onderzoek mag worden teruggestuurd. In theorie is het inderdaad mogelijk dat er 'echte vluchtelingen' tussen zitten, maar dat het om een significant percentage gaat lijkt hoogst onwaarschijnlijk.
Als het aan de EU ligt moeten we toch die mogelijkheid open laten, en dan maar accepteren dat ook de - pakweg - 99 procent die geen 'echte vluchteling' is een heenkomen zoekt in de verzorgingsstaten van Noordwest-Europa. Want terugsturen na afwijzing van een asielverzoek is - dat leert de ervaring - a hell of a job.
Update
Vanavond in het RTL4-journaal van 19.30 uur: de meeste ongenode immigranten die in Lampedusa aankomen nemen niet eens de moeite om de schijn op te houden en asiel aan te vragen. Eenmaal aangekomen op het vasteland ontsnappen ze bij de eerste de beste gelegenheid uit de opvang en gaan ze 'op weg naar Parijs'.