Volkomen terecht onderhandelt de EU voorlopig niet door.
Het heeft even geduurd, maar de Europese Unie begrijpt dan tóch dat ze niet nutteloos kan toekijken terwijl de politieke leiders van Oekraïne hun volk negeren en een hechtere relatie proberen te creëren met Rusland.
Zoals u weet liet de president van Oekraïne vorige maand weten dat hij het handels- en associatieakkoord met de Europese Unie niet zou tekenen. Dit nadat de twee partijen lang met elkaar onderhandeld hadden en westers-georiënteerde Oekraïense kiezers het als dé mogelijkheid zagen om eindelijk onder de ijzeren vuist van Rusland weg te komen.
Die kiezers gingen kort na de mededeling van president Viktor Janoekovitsj dan ook helemaal los. Ze organiseerden grotere demonstraties dan tijdens de Oranjerevolutie en weigerden een stap terug te doen tot Janoekovitsj hen zou geven wat ze wilden.
Hoewel de regering onlangs liet weten dat het 't akkoord toch maar wel zou tekenen, zijn zowel de EU als de demonstranten sceptisch. Dit niet in de laatste plaats omdat de regering geen specifieke datum noemt.
Daarom heeft de EU uiteindelijk maar besloten om de demonstranten een hart onder de riem te steken: de gesprekken worden stilgelegd tot de EU ervan overtuigd is Janoekovitsj het akkoord inderdaad wil tekenen:
Vandaag gaf de EU aan de onderhandelingen met Oekraïne tijdelijk stop te zetten, omdat de eisen van de regering in Kiev niet realistisch zijn. Dat zei Stefan Fuele, verantwoordelijk voor de uitbreiding van de EU, op Twitter:
#Ukraine:Words & deeds of President &government regarding #AssocAgreement further&further apart.Their arguments have no grounds in reality.
tefan Füle (@StefanFuleEU) December 15, 2013
#Ukraine:told deputy PM #Arbuzov in BXL &after that further discussion is conditioned on clear commitment 2sign.Work on hold,had no answer
tefan Füle (@StefanFuleEU) December 15, 2013
Op deze manier verhoogt de EU de druk op Janoekovitsj. De demonstranten zullen nu namelijk nog bozer worden en onmiddelijk actie eisen van hun president. Als die dat vervolgens niet doet schurkt hij dichter tegen een echte revolutie aan dan ooit.
De EU gokt er klaarblijkelijk op dat hij dat risico niet wil nemen. Met Füle hoop ik dat dit klopt en dat hij eindelijk doet wat zijn volk wil; een westers land worden dat de band met Rusland zo goed dat gaat verbreekt.
Overigens kunt u hier een interessant artikel lezen op de website van CNN over de crisis in Oekraïne. Zie het maar als mijn leestip voor de dag voor mensen die hierin geïnteresseerd zijn.