Landen die hun migranten niet terugnemen, krijgen geen ontwikkelingshulp meer.
Volgens de Britse krant
The Times heeft de
EU geheime plannen om honderdduizenden
asielzoekers terug te sturen. Het is de verwachting dat de asielaanvragen van zo'n 400.000 migranten worden afgewezen. Dat betekent dat die migranten terugmoeten naar het land van herkomst.
In de praktijk is het vaak lastig om ook daadwerkelijk te zorgen dat migranten teruggaan naar hun land, omdat de regeringen van die landen niet meewerken: Ze vinden het prima dat hun burgers naar Europa vertrekken, vooral omdat migranten vaak geld opsturen naar hun familie en daarmee de economie in het land van herkomst stimuleren. Gezien de enorme aantallen asielzoekers dit jaar, is uitzetting natuurlijk nog lastiger te bewerkstelligen.
Daarom zou de Europese Unie een geheim voorstel hebben bedacht. Landen zoals Niger en Eritrea, waar veel (economische) migranten vandaan komen, worden onder druk gezet om hun uitgeprocedeerde asielzoekers terug te nemen. Werkt de regering niet mee, dan kunnen ze een forse vermindering van de ontwikkelingshulp verwachten. Ook kan de EU in dat geval handelsakkoorden en visumafspraken opschorten.
Tevens wordt er in de plannen gesproken over het arresteren van duizenden asielzoekers, om te voorkomen dat ze door de EU verder zullen reizen om aan uitzetting te ontsnappen en als illegalen rond gaan zwerven. De Europese Commissie zou met boetes kunnen dreigen voor landen die weigeren om asielzoekers vast te zetten. Het plan zal binnenkort worden besproken door de ministers van Buitenlandse Zaken van alle EU-landen.