1. Home
  2. EU draait vrij internet de nek om: online-copyrightrechten en het effect

EU draait vrij internet de nek om: online-copyrightrechten en het effect

Geen categorie29 mrt 2019, 20:00
Misschien heeft u het meegekregen, de EU gaat het internet keihard aanpakken! Niks vrijheid, vooral niet voor kleine bedrijven! Via The Post Online en Tweakers.
Iedereen die iets heeft gemaakt waar auteursrecht op zit, wordt momenteel zéér ernstig benadeeld. Met één druk op de knop staat je artistieke pareltje zo maar online en gaat het de hele wereld over. Is dat even sneu, je hebt er zó hard aan gewerkt en nu gaat het voor nop naar een miljoenenpubliek!
Gelukkig is daar de EU, die helpen je wel! Zij hebben nu een wet aangenomen die gaat zorgen voor uploadfilters en linkbelastingen! Mocht iemand jouw filmpje willen uploaden op YouTube, dan wordt dat geblokkeerd, tenzij hij jou eerst betaalt natuurlijk. Wil je straks dit artikel delen of verwerken in je eigen artikel? Heb je een DDS-licentie? Nee? Dan mag het niet! Eerst betalen!
Gekkenwerk! Je ziet natuurlijk wel snel het probleem, namelijk dat iedere website met gebruikers zit die lukraak links plaatsen, filmpjes etaleren of verwijzen naar een andere bron. Zo'n internetfilter is dan haast noodzakelijk, maar érg duur. Dus als je een piepklein domein bent is er niets aan de hand, de EU zal je sparen. Wanneer je echter een aardig publiek trekt waar je van kunt rondkomen, dan is het andere koek! Dan zorg je maar dat je geld genereert voor zo'n uploadfilter, anders volgen er boetes! Niet de gebruiker maar het platform is namelijk verantwoordelijk!
Het effect zal natuurlijk zijn dat sites abonnementen gaan aanbieden zodat ze uploadfilters kunnen aanschaffen die van alles blokkeert voor de gebruiker die er voor betaalt. Dat filter huren ze in alle waarschijnlijkheid ook nog eens van Google of Facebook, want zelf zo'n ding ontwikkelen is nog niet zo makkelijk!
Et voilà, je bent praktisch verplicht geld af te dragen aan grote bedrijven, waar die wetgeving juist niet voor bedoeld was. Nog mooier is dat diezelfde bedrijven straks kunnen gaan bepalen wat jij wel of niet te zien en te lezen krijgt. De wet moest er juist voor zorgen dat tech- en mediagiganten dit niet zouden kunnen. Maar Facebook en Google zullen dat vast niet misbruiken, het CDA denkt er kennelijk écht zo over.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten