Je moet dezer dagen wel heel diep onder een steen zitten, als je je wilt onttrekken aan de discussies rond ons eten. En als je in onwetendheid wilt blijven, kun je het tweede weekend in mei het gat onder de steen maar beter wat dieper maken het vierde Food Film Festival vindt dan plaats in Amsterdam.
Drie jaar geleden leek het eenmalig initiatief: een festival met films waarin eten centraal staat. Maar ook toen al was het uit het Youth Food Movement ontstane evenement meer dan smakelijke plaatjes. De beweging houdt zich namelijk al langere tijd bezig met bewustwording rond ons dagelijks eten: de productiemethoden, milieuvervuiling, dierenwelzijn, oneerlijke marktmechanismen, honger en welvaartsziekten het passeert allemaal de revue tijdens het festival.
Net als drie jaar geleden is er dus veel meer te zien en beleven op het in Amsterdam plaatshebbende festijn. Natuurlijk zijn er veel films: documentaires als De Keuken van Johannes van Bianca Tan, over Neerlands bekendste en meest gevreesde culinaire journalist, lekkerbek en kookboekenschrijver; Hollandse Nieuwe (Leonard Retel Helmrich en Hetty Naaijkens-Retel Helmrich) over de (gelukkig weer aanstaande!) nieuwe haring als Nederlands fenomeen, en een film over het beste restaurant ter wereld, El Celler de Can Roca dat gerund wordt door de drie broers Roca. Dan zijn er speelfilms, waaronder Anders Thomas Jensen The Green Butchers, een soort Deense delicatessen met een nog jonge, en bovenmatig zwetende Mads Mikkelsen, en arthouse-hit The Lunchbox, waarin twee levens in Mumbai elkaar raken dankzij het Indiase lunchbezorgsysteem.
Dan zijn er workshops, waarin je kunt proeven (zout en jenever), koken (onder leiding van onder andere chefkoks Chris Naylor en Jonathan Karpathios) en kijken (hoe meesterslager Erik Waagmeester een dier uitbeent, Britse chef Abdul Yaseen Indiaas kookt en gastronomisch wetenschapper Ben Reade uit Kopenhagen interessante culinaire experimenten doet met insecten).
Verder wordt gepraat over alternatieve en innovatieve manieren om ons voedselsysteem te veranderen, is er een Groot Visserij Debat, wordt ons landbouwsysteem onder de loep genomen, en wordt gekeken wat er nog overblijft van biodiversiteit in het Nederlandse landschap.
En o ja, er is eten, heel veel eten. Heel veel lekker eten. Gemaakt door sterrenkok Joris Bijdendijk van restaurant Bridges bijvoorbeeld, in het officiële festivalrestaurant, maar ook door allerlei andere inventieve, betrokken, duurzame en anderszins met voedsel bezig zijnde creatieven, op het foodcourt.
Het Food Film Festival vindt plaats op 9, 10 en 11 mei op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam.