Heel slim, zeker omdat de aandelenmarkt al een flinke klap te verduren heeft gehad.
Recep Tayyip Erdogan, de premier van Turkije, is nog steeds lekker bezig. Eerst verklaarde hij 'de media' al de oorlog, en daarna individuele demonstranten, maar nu richt hij zijn pijlen vooral op investeerders.
De Wall Street Journal
legt uit wat er precies aan de hand is:
The Ankara-based Capital Markets Board launched one of the broadest financial probes in Turkey's history after a massive monthlong exit from Turkey by foreign investors starting in late May, which pushed stocks into bear territory, raised borrowing costs significantly and sent the lira plummeting to record lows against the dollar.
Turkse autoriteiten hebben maatschappijen die 93% van alle transacties verzorgen de opdracht gegeven om al hun informatie over buitenlandse transacties, werknemersinformatie, onderzoeksrapporten, emails, chat transcripten, etc. over te dragen. Dit komt op het moment dat Erdogan de zogenaamde 'rente-lobby' onder vuur blijft nemen, omdat zij zogenaamd verantwoordelijk zouden zijn voor de demonstraties van vorige maand.
De afgelopen weken / anderhalve maand hebben veel buitenlandse investeerders zich teruggetrokken uit Turkije. Hierdoor heeft de aandelenmarkt een flinke klap gekregen, om nog maar te zwijgen over de Lira, die zo ongeveer in elkaar is gestort (tot vreudge van mensen die betaald worden in euro's en / of dollars, natuurlijk). Erdogan waarschuwde hen eerder al. "Rente-lobby, ... ik zeg dit niet tegen de paar betrokken banken, maar tegen iedereen in deze markt: jullie zijn een gevecht tegen ons begonnen, daar zul je een hoge prijs voor betalen. Als we je betrappen op speculeren [red.: op rente / aandelenverlies / verlies lira] zullen we je smoren, wie je ook bent".
Blijkbaar is Erdogan behoorlijk in paniek. Door zulke taal uit te slaan verergert hij de situatie namelijk alleen maar. Vanaf eind mei tot 21 juni werden er obligaties en aandelen verkocht te waarde van meer dan 1,6 miljard dollar.
Hoe meer druk de premier op buitenlandse investeerders zet, hoe groter de kans dat er nog meer geld uit Turkije verdwijnt. Combineer dat even met de verslechterde macro-economische voorspellingen voor de Turkse economie en je begrijpt opeens dat Erdogans agressieve stijl Turkije weleens bijzonder veel geld kon kosten.
Mensen die op de aandelenmarkt werken zijn in ieder geval al doodsbenauwd. De Wall Street Journal citeert enkelen die vrezen dat zij ook vervolgd zullen worden; niet omdat ze iets verkeerds hebben gedaan, maar gewoon omdat ze hun werk hebben gedaan door hun investeerders te helpen hun aandelen van de hand te doen.
Wat denkt Erdogan dat het effect daarvan is op de aandelenmarkt en de Turkse economie? Bange handelaren? Investeringsmaatschappijen die moeten vrezen voor de vrijheid van hun werknemers? Denkt hij werkelijk dat dit geen negatief effect zal hebben?
Blijkbaar begrijpt Erdogan niet dat het volstrekt logisch is dat investeerders hun geld uit je land halen als er massaal gedemonstreerd wordt. Sociale onrust is namelijk slechts voor de economie. Heb je geld, dan verhuis je het liever naar een ander land, waar het rustig is. Ieder mens begrijpt dat, behalve de Turkse premier.
En zo blijft Erdogan zijn land maar schade berokkenen. Niet alleen qua imago, maar ook in een opzicht dat er wérkelijk toe doet: financieel en economisch.