Volgens de voorzitter van het Europees Parlement is het mogelijk om een miljoen vluchtelingen te verdelen over verschillende Europese landen.
Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement, meldde donderdag na een overleg met premier Rutte dat het haalbaar is om een miljoen vluchtelingen te spreiden over alle 28 EU-lidstaten, mits al die landen meewerken. Eerder besloot de EU al om 160.000 asielzoekers te verdelen over de landen.
Dat besluit stuitte op veel bezwaren. Met name in Centraal- en Oost-Europa is men kritisch over het herverdelen van asielzoekers. Zo maakte Slowakije deze week bekend dat het land het EU-besluit zal aanvechten bij het Europees Hof van Justitie. Schulz denkt dat Slowakije die zaak zal verliezen, en ook premier Rutte liet weten de Slowaakse weerstand te betreuren.
Wel zei Rutte dat het aantal asielzoekers omlaag moet: "Die stroom moet zeer, zeer, zeer naar beneden". Op dit moment groeit de vluchtelingenstroom elke maand, en naar schatting zullen dit jaar in totaal 58.000 mensen asiel aanvragen in Nederland. In Duitsland zijn de aantallen nog veel groter: dit jaar zijn daar maar liefst één miljoen mensen gearriveerd om asiel aan te vragen, volgens schattingen van de Duitse overheid.
Nederland wordt volgend jaar voorzitter van de EU. Het asielzoekersvraagstuk staat bovenaan de agenda, en dit was dan ook de reden van het gesprek tussen Rutte en Schulz. Om de migratiestroom in te dammen is het noodzakelijk dat de buitengrens van de EU beter zal worden bewaakt. Vooral de rol van Griekenland hierin is cruciaal. Enorm veel migranten komen via dat land de EU binnen, om vervolgens verder te reizen naar West-Europa. De Griekse regering weigert tot dusver hulp om de grens beter te beveiligen.