Minister-president Rutte denkt dat weldenkend Nederland van lotje getikt is. Dat we niet weten wat de VVD en haar politieke tegenpool, de PvdA, van plan zijn met Nederland. Dat we niet kunnen lezen en zelfstandig nadenken. Rutte en zijn team denken dat zij ongestraft de Nederlandse soevereiniteit stukje bij beetje kunnen overdragen aan Brussel.
Eergisteren opende de NRC in een stuk met de kop: 'Rutte staat toch macht af aan EU, Brussel krijgt meer zeggenschap over de economieën van de lidstaten'. Een betere kop boven dat artikel zou zijn geweest: 'Rutte doet Nederland in de uitverkoop aan de EU'. Steen Jacobsen, hoofdeconoom van de SAXO bank, typeerde deze week deze gang van zaken als Op naar een totalitair Europa.
Nu bevatte dat NRC-artikel voor insiders natuurlijk geen nieuws. Want hoewel Rutte al jaren verkondigt dat er onder zijn leiding geen soevereiniteit wordt overgedragen naar Brussel, is de realiteit een hele andere. Iedereen weet waar VVD én PvdA voor staan: méér Europa en dus méér overdracht van bevoegdheden. VVD en PvdA willen een Nederland, dat als betaalprovincie fungeert van een federaal Europees rijk ten behoeve van de multinationale ondernemingen en het grootkapitaal, bestuurd door een relatief vorstelijk betaalde vierde macht..
En vooral geen referenda, stel je voor zeg, daarvoor is het klootjesvolk veel te dom. Dat laatste zei Europa-woordvoerder en volgeling Verheijen, afgelopen maandagavond in Nieuwspoort tijdens een bijeenkomst van Open Europe en de Teldersstichting over de Brits-Nederlandse Europese samenwerking, er nog net niet bij, maar van referenda wilde de VVD'er niets weten. Daar hebben we immers onze 'representatieve' democratie voor. Hoe representatief ons parlement nog is zien we aan de peilingen van pakweg het laatste halfjaar: de VVD alsook haar coalitiegenoot zijn méér dan gehalveerd. Over representativiteit gesproken. Alsof de soevereiniteit van een land overgelaten kan worden aan een parlement dat totaal, maar dan ook totaal geen afspiegeling meer is van wat haar bevolking wil.
Het is dan ook geen toeval dat Geert Wilders, de grootste criticaster van het huidige Nederlandse EU-beleid, deze week bij EénVandaag door het Nederlandse volk werd verkozen tot politicus van het jaar.
Maar Rutte wringt zich in allerlei bochten om net te doen alsof wij gek zijn. Zei hij eind oktober, tijdens een debat in de Tweede Kamer nog, dat er geen bindende Europese lidstaatcontracten worden gemaakt in Brussel; in de tekst van de raadsconclusies die na elke top in 24 talen worden verspreid staat over die hervormingen van de economie echter iets heel anders, ik citeer:
"This (die lidstaatcontracten, red.) would engage all Euro area member states". In het Duits: "Die würde alle dem Euro-Währungsgebiet angehörenden Mitgliedstaaten binden."
Daar is geen woord Spaans bij: teken dit en je zit eraan vast. Maar dus niet volgens Rutte. Hij zegt tegen de NRC:
"Wij bestrijden die vertaling, want dat was toen niet de afspraak. Het kabinet wil dat dit soort afspraken alleen tot stand komen met volledige betrokkenheid van nationale parlementen. Wij zetten geen handtekeningen onder afspraken die wij niet steunen."
Naast grote monetair-economische problemen hebben we er in EU verband dus nog een probleem bij: men begrijpt elkaar niet. Eerder had Dijsselbloem ook al moeite met het woord 'template'. Rutte struikelt nu over de betekenis van 'engage'. Het kan verkeren. Maar als er iets duidelijk wordt waarom een Europese federale unie niet werkt en ook nooit zal kunnen werken, los van de economische divergentie tussen de lidstaten, is dat men elkaar dus niet verstaat. Letterlijk niet. De interpretatie van wat er gezegd wordt is niet éénduidig en dat is dus een groot probleem. Ik heb hier al zo vaak op gewezen en nu bleek het wéér.
De EU kost Nederland niet alleen handenvol geld, maar daarbovenop ook nog onze soevereiniteit. PVV parlementariër Madlener verwoordde het eergisteren tijdens het debat zo:
"Voorzitter. Het was vorige week wederom vooral een dure week voor de Nederlandse belastingbetaler. Het kabinet heeft de Europese eenheidsdroom weer belangeloos een stap verder geholpen. De tendens van steeds meer betalen en soevereiniteit overdragen zet door. Het kabinet doet aan afleidingsmanoeuvres, terwijl het sluipend bevoegdheden en bakken met geld blijft overdragen aan Brussel. (...). Brussel is voor Nederland vooral een enorme kostenpost. Als wij al die gelden niet zouden verspillen aan deze enorme bodemloze put, hadden wij miljarden over om onze eigen economie een impuls te geven. In plaats daarvan tekent Rutte deze zomer al voor 8 miljard aan Spaanse melkertbanen. (...). Premier Rutte blijft de verkeerde weg bewandelen. Dat is niet de weg naar een sterker Nederland, maar naar meer Brusselse bemoeienis, naar meer geld voor Brussel en nog meer ellende. De grootste partij van Nederland, de VVD, heeft het hier over banen, maar ik zie alleen maar werkloosheid, economische krimp en economische ellende in Europa. Daar zijn we nog niet zomaar vanaf. Wat de PVV betreft is de weg naar een sterker Nederland teruggaan naar het Nederland dat wij ooit waren, een sterk land, en ons losmaken van de Europese Unie. Maar wij hebben gehoord dat dit kabinet stug door blijft gaan met het bouwen aan de bankenunie, die de Nederlandse belastingbetaler straks wellicht miljarden aan geld gaat kosten. De uitbreiding met Turkije gaat gewoon door. Er komt nog meer Brusselse bemoeienis met Nederland, hebben wij gehoord. En de premier heeft ingestemd met nog meer geld, eigenlijk zonder de Kamer vooraf goed te informeren."
Dat is klare taal. Stukje bij beetje wordt onze soevereiniteit overgedragen conform de bekende Brusselse salami taktiek. Tijdens het plenaire debat vanochtend over de aanstaande Europese top zei de minister-president echter, dat er van soevereiniteitsoverdracht geen sprake was, aangezien de Tweede Kamer uiteindelijk 'het laatste woord' heeft over alle besluiten, die in Brussel worden genomen en dat er evenmin sprake kan zijn van 'juridisch bindende' besluiten, aangezien die een verdragswijziging zouden impliceren.
Volksvertegenwoordiger Madlener (PVV) reageerde daarop direct door de premier er op te wijzen, dat het huidige parlement, net als Rutte zelf, tekent bij het kruisje als het gaat om soevereiniteitsoverdracht en dat het zogenaamde parlementaire 'laatste woord' dus een wassen neus is. Hij wees de premier er op dat een zeer ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking niet wil dat er nog meer soevereiniteit wordt overgedragen aan Brussel. En de premier? Hij herhaalde zijn woorden 'geen sprake van, het Nederlandse parlement heeft altijd het laatste woord en het parlementaire budgetrecht staat niet ter discussie'. Dat was natuurlijk geen antwoord op de vraag. Dat heet in de volksmond 'rond de pot draaien'. Is, zo zou ik de minister-president willen vragen, de premier dan bereid om een referendum te organiseren waarin aan het Nederlandse volk de vraag wordt voorgelegd of zij instemt met een verdere overdracht van nationale bevoegdheden naar Brussel of niet? En is de premier dan tevens bereid de uitslag daarvan te respecteren? En zo nee, waarom niet?
Ten aanzien van de 'contractafspraken' zei de premier nog, dat hij niet verwacht dat daarover morgen en overmorgen bindende afspraken worden gemaakt. Hij verschuilde zich achter grote broer Duitsland, die wèl een verdere Europese integratie van economisch beleid voorstaat. Het ging Rutte te ver om op voorhand de plannen van de Duitsers te blokkeren, zo zei hij. In plaats daarvan zal hij inzetten op handhaving van het staande beleid, dat wil zeggen, lidstaten aansporen om hun economieën te hervormen. Maar we hebben de afgelopen vijf jaar kunnen zien waartoe dit doormodder scenario heeft geleid...
Het is nog even afwachten tot na de komende top van morgen en overmorgen, maar gelooft u mij: de anti-democraten van zowel VVD als PvdA (uiteraard volop gesteund door de voormalige referenda kampioenen van D'66) geven niet alleen ons geld maar ook onze soevereiniteit met bakken tegelijk weg aan ongekozen bureaucraten in Brussel. Het is eigenlijk ongehoord dat een meerderheid van dit parlement dit allemaal zomaar accepteert. 'Representatieve democratie' zegt u?
Klik hier voor een overzicht van mijn columns en volg mij hier op Twitter.