Energiebesparing en duurzaam ondernemen zijn hot topics, ook in de professionele keuken. Grootkeuken leverancier Hakvoort Professional ziet deze trend steeds meer de norm worden door de komst van energiezuinige apparatuur en investeringsmaatregelen. Door weldoordachte keuzes en slimme maatregelen, kan er flink op de energierekening worden bespaard. Weten hoe? Lees onze tips Energielabels en intelligente keukenapparatuur
Alhoewel energielabels niet per se nieuw zijn, worden ze pas sinds een paar jaar ook gebruikt voor horeca apparatuur. Fabrikanten voorzien hun apparatuur door de aanhoudende vraag steeds vaker van een energielabel. Dit helpt ondernemers om slimmere keuzes te maken. Energiezuinig apparatuur kan een flinke besparing op de energiekosten realiseren. Steeds meer apparaten gaan bovendien slim om met energie. Zo zijn er vaatwassers op de markt met een warmte terugwinsysteem waarbij de stoom wordt omgezet in energie en het waterverbruik tot een minimum wordt beperkt. Maar ook salamander grills met pan detectie en frituurbakwanden met HR-ketels behoren tot de keuze mogelijkheden.
Omdat de ontwikkelingen in de grootkeukentechniek razendsnel gaan, is het advies van Hakvoort Professional dan ook om apparatuur ouder dan 10 jaar te vervangen voor nieuwe en energiezuinige apparatuur. Onopgemerkt slurpt verouderde apparatuur veel energie doordat de technische prestaties niet altijd meer optimaal zijn. Apparaten moeten hierdoor harder werken waardoor er meer energie wordt verbruikt.
Overstappen op inductie
Koken op inductie biedt vele voordelen. Doordat de hitte direct de pan in gaat, verspillen inductie kook- en bakplaten veel minder warmte. Op het gasfornuis vervliegt veel warmte waardoor energie verloren gaat en de keuken warmer wordt. Koelapparatuur moet hierdoor weer harder werken wat meer energie kost. Inductiesystemen zijn in de professionele keuken nog niet erg populair. Voor veel chef koks is het idee van ‘gas onder de pannen’ nog steeds heilig. Nu ook de overheid steeds meer van het aardgas af wil, is het zeker geen slecht idee om de mogelijkheden van koken op inductie te onderzoeken.
De Energie Investerings Aftrek (EIA)
Duurzame grootkeukenapparatuur is niet goedkoop. Alhoewel de investering zich binnen enkele jaren terugverdient door de besparing op energiekosten, schrikt de aanschaf van energiezuinige en intelligente apparatuur veel ondernemers nog af. De overheid springt hier met de Energie Investerings Aftrek (EIA) op in. Dankzij de EIA-regeling kan tot wel 45% van de investering in energiezuinige apparatuur afgetrokken worden van de fiscale winst. Hierdoor wordt het investeren in energiezuinige apparatuur extra interessant en voordelig.
Goed onderhoud en slimme maatregelen
Zelfs iets simpels als goed onderhoud kan de energiekosten in de professionele keuken aanzienlijk verlagen. Apparatuur dat goed onderhouden is, heeft een langere levensduur en de technische prestaties blijven optimaal. Defecten en vuil kunnen tot wel 15% hogere energiekosten leiden. Het vervangen van gescheurde deurrubbers of het goed schoonhouden van het condensfilter van koelingen loont dus. Maar ook slimme bespaarmaatregelen zoals warmhoudapparatuur afdekken of niet direct alle apparatuur aanzetten na opening zorgen voor energiebesparing.
Positionering in de keuken
De positionering van apparatuur en de omgevingstemperatuur in de keuken is ook van grote invloed op het energieverbruik. Een koeling moet bijvoorbeeld nooit naast een warmtebron, zoals een gasfornuis, worden geplaatst. Gebeurt dat wel, dan moet de koeling harder werken om de temperatuur op pijl te houden. Hou koel- en kookapparatuur dus altijd goed gescheiden om hoger energieverbruik te voorkomen.