Endgame: Europa wil eigen belastingen

Geen categorie30 jun 2011, 10:15

Brussel wil meer 'vrijheid' hebben om te handelen. Zoals altijd bij overheden houdt dat in dat u en ik een deel van onze vrijheid moeten inleveren.

En niet alleen u en ik, maar onze nationale overheid ook.

De Europese Commissie wil ook meer eigen Europese middelen. Ze stelt een taks voor op financiële transacties en wil een Europese btw. De opbrengst daarvan wil ze gebruiken om EU-landen te ontzien die nu netto veel kwijt zijn aan Brussel, zoals Nederland. De EU-begroting wordt op dit moment nog grotendeels door de lidstaten betaald.

Volgens de voorstellen van de Europese Commissie zou Nederland ongeveer de helft van de korting die het enkele jaren terugkreeg, mogen behouden, aldus een ingewijde. Het kabinet-Rutte wil de hele korting behouden en liefst nog wat meer. Nederland voelt ook niets voor de invoering van Europese belastingen, zegt minister Jan Kees de Jager van Financiën. ,,Belastingheffing is een nationale bevoegdheid.''

Je kon erop wachten: als overheden één ding ambiëren dan is het meer macht. In Europa hebben we de zaken buitengewoon slecht geregeld; het individu en de individuele staten worden eigenlijk helemaal niet beschermd tegen Brussel. In dit opzicht kunnen we veel leren van de Verenigde Staten: daar heeft de grondwet er lange tijd voor gezorgd dat machtsgeile politici in Washington D.C. niet te ver konden gaan.

In Europa 'vertrouwen' we onze politici meer, wat natuurlijk nogal problematisch is. Politici zijn namelijk niet te vertrouwen. Zij die eenmaal macht hebben gevoeld willen maar één ding: nog machtiger worden. Je móét jezelf tegen dit soort lieden beschermen. Doe je dat niet, dan kun je er vergif op innemen dat je uiteindelijk eindigt als hun loonslaaf. 

Niet alleen Rutte, maar de Nederlandse kiezer moet zich buitengewoon fel verzetten tegen deze wilde plannen van Barroso en de andere EU-leiders. Actie is werkelijk van levensbelang: als dit plan doorgaat kun je er vergif op innemen dat er meer Europese belastingen komen in de komende jaren. Er mag geen enkele Europese belasting komen; accepteren we er zelfs maar eentje, bij wijze van 'uitzondering', dan zetten we de deur open naar een permanente regeling waarbij Brussel opeens de baas van onze portemonnaie is.

Brussel heeft niet het recht om belastingen te innen; nu niet, nooit niet. 

Overigens heeft het er alle schijn van dat Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland niets zien in Barrosos voorstellen. Laat u zich daar echter niet door van de wijs brengen: Barroso is onze geesten rijp aan het maken voor de vervolmaking van zijn grote Europese project. We mogen er geen twijfel over laten bestaan dat we nóóit en te nimmer akkoord gaan met wat voor soort Europese belasting dan ook. Anders duwt Barroso dit plan over een paar jaar alsnog gewoon door.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten