IJzeren Angela sprak een vloek uit over Iers staatspapier, zo heet het op de markten, in Ierland en op de G20-top. Dat is je reinste onzin; Merkel stelde, en dat kunnen er maar weinigen tegenover de EU, een grens aan de middelen die ze beschikbaar wil stellen om Ierland te redden. Beleggers moeten er in haar ogen maar eens rekening mee gaan houden, dat ze hun (Ierse) staatspapier moeten afstempelen. Uitstekend, want zoals Joshua al zei: wij moeten echt niet meebetalen aan een bail-out van Russische clubbazen miljardairs.
Sommige hooggeleerde heren denken daar anders over:
Dat Duits initiatief is een tijdbom, dat wel speculatieve aanvallen moét uitlokken. Telkens als er een vermoeden is van enig financieel probleem in een van de eurolanden, ga je als obligatiebelegger natuurlijk zo snel mogelijk dat ding verkopen', legt KULeuven-professor Paul De Grauwe uit.
Tante Angela wil beleggers in de toekomst, mogelijk vanaf 2013, laten meebetalen aan de redding van een euroland. Uitstekend initiatief: op sommige beleggingen moet je gewoon verlies nemen, dat weet iedere belegger. Volgens bovenstaande hoogleraar is de keerzijde daarvan dat beleggers hun staatspapier verkopen als ze ook maar het begin van onraad ruiken. Ik vraag me af wat daar zo erg aan is. Op die manier houden de markten overheden scherp. Alleen onder druk van de markten, wordt er voldoende hervormd. Brussel slaagt er bijvoorbeeld maar niet in een land als Portugal de noodzaak van hervormingen te laten inzien.
En dat is waar de angst van Merkel en andere EU-landen vandaan komt: Zuid-Europa. Ierland zit er helemaal nog niet zo slecht bij; tot juni 2011 is dat land helemaal gefinancierd en het beschikt over heel aardige reserves. De angst is echter dat de beleggers die nu aan de poorten van Ierland rammelen, hun aandacht naar Spanje en Portugal zullen verleggen. Die landen hebben veel serieuzere problemen. En dan is een noodfonds van 750 miljard euro ineens zo groot niet meer.