You can fool some people some of the time but you cannot fool all of the people all of the time.
Griekenland komt voor het eerst in vier jaar weer zelfstandig naar de obligatiemarkt! Griekenland wil ?2,5 mrd vijfjaars geld ophalen tegen 5,3% rente. Volgens Het Financieele Dagblad symboliseert deze stap 'het herstel':
"Het bedrag dat wordt opgehaald met de emissie is niet bijzonder, maar de symbolische waarde is enorm. Griekenland is sinds 2010 geweerd door de markten en kon zich alleen nog heel kort financieren. Het land bleef overeind doordat het de voorbije jaren voor meer dan ?200 mrd aan noodsteun ontving en de schulden kon herstructureren. De economische implosie van Griekenland sloeg over op andere zwakke eurolanden: Ierland en Portugal kregen eveneens noodsteun, in Spanje en Italië stegen de rentes naar vrijwel onhoudbare niveaus. Beleggers waren uiterst huiverig voor de landen met wankele staatsfinanciën."
Tuurlijk!
Die symboolpolitiek werkt misschien voor de publieke leek, maar niet voor insiders. Het is inderdaad symboolpolitiek voor de bühne, bedoeld om de geesten te kalmeren voor de Europese Verkiezingen. Niets meer, niets minder. Griekenland is totaal failliet met een staatschuld van 170% van haar BBP en een begrotingstekort, dat voor het zoveelste jaar op rij negatief is. Hier leest u het ware verhaal over Griekenland.
Het is buitengewoon opmerkelijk om te moeten constateren, dat de instellingen die zelf medeverantwoordelijk zijn voor de daar ontstane sociale ellende nu net doen alsof er niets aan de hand is en bovendien beweren dat 'de systeemrisico's' verdwenen zijn. Luistert u maar even naar een meneer van ABNAMRO:
"Het systeemrisico in de eurozone is nu verdwenen."
Dit zegt dus 'econoom' Nick Kounis van ABN Amro. Waar haalt hij het vandaan? De systeemrisico's zijn nog altijd levensgroot. Er hoeft maar iets te gebeuren en de boel ontploft. De eurozone is een kruitvat met een superkort lontje. Du moment dat de markten het vertrouwen kwijtraken zullen de rentes als kometen omhoog schieten.Dat kan zijn door monetaire ontwikkelingen, bijvoorbeeld omdat bij stresstests blijkt dat de stekker uit enkele systeembanken getrokken moet worden of omdat de groei tegenvalt of omdat ... er steeds meer mensen beseffen hoe de vork werkelijk in de steel zit. Het kan ook komen door geopolitieke ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld het uit de hand lopen van de situatie in Oost-Europa of een tegenvallende groei van de wereldhandel. You name it. Er is ab-so-luut geen sprake van ook maar een begin van een herstel van het financiële systeem in de eurozone. Dat komt, omdat de oorzaak niet structureel wordt aangepakt: de one-size-fits-all euro.
Ruim driekwart van de Griekse schuld is inmiddels in handen van de Europese Unie, dat wil zeggen van de 'politiek onafhankelijke' Europese Centrale Bank. Als Griekenland faalt, dan is de ECB failliet, tenzij de aandeelhouders, dat zijn alle lidstaten, bijlappen.
Het FD durft te schrijven dat er bemoedigende signalen zijn:
"Zo heeft het land een overschot op de lopende rekening en wordt voor 2014 weer economische groei verwacht, nadat de economie van Griekenland in de crisis met bijna een kwart was gekrompen."
We hebben gezien hoe dat overschot kunstmatig gemanipuleerd is geworden: door de schulden van Griekenland aan de staat en bedrijven niet mee te nemen. De feiten zijn, dat over de eerste negen maanden Griekenland een tekort had van 17 miljard op haar lopende rekening.
Het optimisme van het FD gaat nog verder. Volgens het FD heeft Portugal ook geen noodsteun meer nodig. Zullen we even afwachten wat er dit najaar voor berichten over Portugal naar buiten komen? Het FD schrijft verder:
"De Italiaanse en Spaanse rentes staan op het laagste punt in decennia: en dalende rentes betekenen stijgende obligatiekoersen."
Nogal wiedes dat de rente zakt met de deflatoire tendensen daar ten gevolge van de brute interne devaluatie van de lonen. Maar deze verklaring geeft het FD niet, men stelt simpelweg dat beleggers rendement zoeken en nu opkomende markten als te riskant worden gezien, is de staatsschuld in de zwakke eurolanden voor die beleggers een alternatief. Zoals gezegd: er hoeft maar iets te gebeuren en het kaartenhuis stort weer in elkaar. Maar naar verluidt lijkt de Griekse emissie ruim overtekend en had Griekenland ?11 mrd kunnen ophalen. Carsten Brzeski, econoom van ING, denkt dat er vooral speculatief kapitaal op afkomt, zoals hedgefondsen. Dat denk ik ook. Hij waarschuwt dan ook voor te veel enthousiasme:
"De uitgifte is het begin van het laatste hoofdstuk in de crisis. Al kan het kan nog best een lang hoofdstuk zijn."
Die eerste zin laat ik voor rekening van de heer Brzeski, de tweede is wat mij betreft de understatement van de dag.
Klik hier voor een overzicht van mijn columns en volg mij hier op Twitter.