Het is ironisch, maar betere economische omstandigheden zorgen voor meer scheidingen. Volgens
het Algemeen Dagblad is het herstel van de economie "goed nieuws voor stellen die uit elkaar willen." Mediator Marga Steenmeijer uit Assen zegt dat dit soort stellen nu namelijk pas van elkaar kunnen scheiden; tijdens de crisis durfden ze het om financiële redenen niet aan.
"De stap om uit elkaar te gaan, is makkelijker geworden nu het economisch wat beter gaat... Met het aantrekken van de huizenmarkt zie je dat er een inhaalslag wordt gemaakt."
De verschillen mogen er zijn: in 2013 gingen 33.500 getrouwde stellen uit elkaar, een jaar later waren dat er 35.500. Dat is een stijging van 5%.
Interessant genoeg is deze trend - meer scheidingen in economisch betere tijden, minder in zware tijden - een nieuwe ontwikkeling. Tot het begin van deze eeuw was het altijd andersom: economische problemen betekenden meer stress en dus meer scheidingen. Nu houdt het allemaal meer verband met de huizenmarkt.
Dianne Kroezen van de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators legt uit:
"Sommige mensen hebben er jaren mee gewacht. Ze konden het zich niet veroorloven om twee huishoudens te financieren. Nu de huizenmarkt aantrekt, zetten die mensen de scheiding door."
Wat vind jij ervan dat bovenstaande als 'goed nieuws' gebracht wordt door het AD? Vind jij het iets positiefs dat meer stellen uit elkaar gaan, of vind jij dat getrouwde koppels er tegenwoordig te snel en te gemakkelijk de brui aan geven?