Je kan over de nieuwe Egyptische machtshebbers een hoop zeggen, maar niet dat ze niet realistisch zijn.
De man verschijnt niet vaak voor de camera van de internationale pers, maar gisteren trad generaal Abdel Fattah al-Sissi dan toch op de voorgrond: de machtigste man in het Egyptische leger - en momenteel waarschijnlijk in heel Egypte - liet van zich horen in een interview met de Amerikaanse krant The Washington Post. In het interview bevestigt de man nog eens wat we al over hem wisten: hij heeft geen intentie om het land van de Nijl lang in beheer te houden. Zo spoedig mogelijk zal via verkiezingen Egypte weer een democratisch gelegitimeerde president kennen.
Maar als al-Sissi zo'n fan is van volksbestuur, waarom heeft hij de eerlijk gekozen Mohammed Morsi dan afgezet? Een terechte vraag, maar niet eentje waar de generaal geen antwoord op heeft:
Als het Egyptische leger niet had ingegrepen in de politieke ontwikkelingen van het land "zou het een burgeroorlog zijn geworden."
Een ijzingwekkende, maar mijns inziens accurate inschatting. Sinds in 2011 in Libië een burgeroorlog uitbrak, zijn er in de wijdere regio voldoende wapens te vinden. Daarnaast was de sfeer in de laatste dagen voor het vertrek van Morsi uitermate broeierig te noemen: de pleinen stonden vol met boze en schreeuwende mensen. Nog voller dan bij de 'Arabische lente' waarbij Mubarak werd verdreven. Eén verkeerd woord, en de vlam had in de pan kunnen slaan.
Had het leger moeten toekijken hoe Egypte zichzelf in een burgerooorlog stortte? Nee, natuurlijk niet. Het afzetten van een staatshoofd is een draconische maatregel, maar nog altijd beter dan een bloederige burgeroorlog die het land naar Syrisch voorbeeld had kunnen verwoesten en verscheuren.
Naast reflecteren over de verijdelde burgeroorlog, geeft al-Sissi ook zijn mening over Morsi's Moslimbroederschap:
Over de Moslimbroederschap, de beweging van Mursi, zegt de topmilitair: "Het idee dat hen bindt is geen nationalisme, geen vaderlandsliefde, geen gevoel voor het land."
Dit is natuurlijk waar. De Moslimbroeders vormen een pan-islamitische beweging: ze geven helemaal niet zoveel om Egypte, maar willen vooral een groot en sterk Arabisch rijk. Bijeengebracht onder de vlag van de islam, en de sharia hanterend als basis voor het recht. Met liefde voor Egyptenaren of het land zelf heeft het niks te maken; de Moslimbroeders gooien maar al te graag het land voor de trein als ze denken daarvoor een sterker Arabisch rijk terug te kunnen krijgen. Met bijbehorende barbaars bestuur.
Nee, we mogen best wel blij zijn dat al-Sissi een coup gepleegd heeft met het leger. Van de drie opties waar Egypte in had kunnen vervallen (burgeroorlog, islamistische grootstaat en democratische president afzetten) heeft het leger de juiste minste van de kwaden uitgekozen. Daarvoor verdienen ze lof.